Úrad verejného zdravotníctva eviduje prípady, ktoré nemali epidemiologickú súvislosť so známymi ohniskami

0
corona, coronavirus, virus
Koronavírus. Foto: Pixabay

Hygienici počas piatka (11. 9.) zaznamenali aj prípady, ktoré nemali epidemiologickú súvislosť so známymi ohniskami nákazy ochorenia COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V rámci nových prípadov ochorenia COVID-19 však ide najmä o aktívne dohľadané kontakty z monitorovaných a lokalizovaných ohnísk nákazy či importy zo zahraničia. Ochorenie sa potvrdilo aj u suspektných osôb, rovnako aj u ďalších osôb s indikáciou na testovanie.

„Na Slovensku sa v súčasnosti stretávame s jednotlivými prípadmi ochorenia COVID-19 a ich úzkymi kontaktmi. V niektorých oblastiach Slovenskej republiky zaznamenávame šírenie epidémie v takzvaných klastroch, čo ešte nepredstavuje komunitné šírenie COVID-19 v populácii,” zdôraznil ÚVZ SR.

Ako ďalej vysvetlil, klastre sú zoskupenia ochorení v epidemiologickej súvislosti. Súčasnú epidemiologickú situáciu vo výskyte COVID-19 charakterizuje jeho regionálne šírenie stále s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorej sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy. Môžu sa objaviť prípady, v ktorých sa ho nepodarí objasniť, to však neznamená, že Slovensko má nekontrolovateľné komunitné šírenie nového koronavírusu. Nedá sa však vylúčiť, že v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie môže k takejto situácii dôjsť.

ÚVZ SR zdôraznil, že riziko šírenia nového koronavírusu je možné významne znížiť rešpektovaním jeho opatrení a opatrení regionálnych úradov.

„Epidemiológovia v regiónoch zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia a naďalej aktívne dohľadávajú kontakty pozitívnych osôb, nariaďujú im domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19,” zdôraznil úrad s tým, že regionálne úrady sledujú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, jej vývoj denne hodnotia a podľa toho prehodnocujú opatrenia na lokálnej úrovni nad rámec celoštátne platných opatrení. Verejnosti preto odporúča okrem oficiálnej stránky ÚVZ SR sledovať aj weby regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Na Slovensku v piatok pribudlo 201 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 5453. Laboratóriá otestovali 6191 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 33 pacientov. Ochoreniu celkovo podľahlo 38 osôb.

- Reklama -