Výber sudcov Ústavného súdu nemôže mať povahu kastingu na populárne hviezdy, hovorí kandidát na túto funkciu, advokát Irsák

0
Stanislav Irsák, kandidát na sudcu Ústavného súdu SR (Foto: facebook S.Irsáka)

Advokát Stanislav Irsák (ako uchádzača ho nominoval poslanec NR SR Tomáš Taraba) sa ako jediný nezúčastnil verejného vypočúvania adeptov na post sudcu Ústavného súdu SR. Dôvody popísal v liste predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Milanovi Vetrákovi (OĽaNO). Celý list zverejňujeme na konci textu vo fotogalérii. Sudcovia sa podľa neho majú vyjadrovať v rozsudkoch a nie inak. ParlamentneListy.sk však prelomili mlčanie tohto kandidáta.

Pán Irsák, prečo ste sa odmietli zúčastniť verejného vypočutia kandidátov na ústavných sudcov?

Všetko som napísal v liste adresovanom predsedovi ústavnoprávneho výboru a nehnevajte sa, nebudem to zostručňovať, každý si ho môže prečítať.

Okrem iného v liste prirovnávate toto verejné vypočutie, ktoré mimochodom absolvoval aj súčasný predseda ÚS SR Ivan Fiačan, ku kastingu na populárnu hviezdu. Je to podľa vás nedôstojné funkcie budúceho ústavného sudcu a takisto sudcov by mala  podľa vás riešiť Súdna rada a nie poslanci. Posuňme sa trošku ďalej, ako hodnotíte tie otázky, ktoré zazneli na tomto verejnom vypočutí?  

Ja som tie otázky nevidel, ale manželka mi hovorila napríklad, že sa aj pýtali, čo si nejaký možno budúci ústavný sudca myslí o nejakej kauze pána Borisa Kollára s nejakým transvestitom. To je úplne nedôstojné nieže toho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR, ale nedôstojné toho úradu Ústavného súdu a spôsobu, ako celkovo kandidujú účastníci tohto výberového konania, aké otázky sa im kladú… Je to absurdné a nemá to nič spoločné s tou funkciou, je to absolútne mimo kurzu toho, o čom je práca sudcu Ústavného súdu. 

Okrem tohto zaznievali aj otázky o živých kauzách, ako napríklad hodnotí kandidát že 5 z 13 sudcov bolo na základe rozhodnutia Ústavného súdu stíhaných väzobne a zvyšní nie…Čo hovorí uchádzač na rozhodnutie súdu v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice, či to má vplyv na nedôveru v súdnictvo na Slovensku? Ako vnímate tieto otázky, mali by ste problém odpovedať, či ani nie?

Ja som o tom presvedčený, že si nemôžu o tom myslieť nič. Musia predsa rešpektovať základnú zásadu prezumpcie neviny. Pokiaľ sa k tomu vyjadrovali, tak sa diskvalifikovali. Každý sudca, a už nehovorím, že hovoríme o kandidátoch na ústavných sudcov, musí rešpektovať princíp prezumpcie neviny. Nie je možné sa vyjadrovať k veciam, ktoré nie sú právoplatne rozhodnuté súdom. Sudcovia sa majú vyjadrovať v odôvodneniach svojich rozhodnutí. Tak to vyplýva zo základného etického kódexu európskych sudcov. Kandidáti na sudcov by sa podľa môjho názoru mali správať rovnako ako sudcovia. 

Ide o veľkú kauzu. Aj premiér Igor Matovič, aj ďalší politici komentovali rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v prípade oslobodenia Kočnera a Zsuzsovej. Je to v poriadku?    

Myslím si, že kým nie je niečo právoplatné, aj predseda vlády by mal rešpektovať princíp prezumpcie neviny, lebo to škodí nielen jemu samému, ale aj celému štátu. Ani on by nechcel, aby niekto nad ním samým niekedy v budúcnosti, nejaký budúci premiér vydával rozsudky vo svojom postavení.

Pravda je, že ľudia na Slovensku nedôverujú justícii. Máte predstavu, ako to zmeniť?

Som presvedčený, že súdnictvo je schopné samoočisty a zasahovanie politikmi alebo výkonnou mocou spôsobom, ktorý narušuje princíp trojdelenia moci – medzi súdnou, zákonodarnou a výkonnou mocou – nepomôže k vyčisteniu a neprispeje k sfunkčneniu justície. Naopak. Úplne sa tak spochybní nezávislosť súdnictva. Je to len subjektívny pohľad nejakých ľudí, ktorí zneužívajú citlivú otázku spravodlivosti na svoje politické účely.

Vyčistenie justície sa môže uskutočniť len samoočistou. Treba nastaviť správne pravidlá v rámci fungovania najmä Súdnej rady, ktorá by mala byť oveľa funkčnejšia v rámci disciplinárnych konaní voči sudcom a v tom prípade, hoci to možno nejaký čas potrvá, ale k očiste príde.

Je zle nastavený spôsob iniciácie konania, lebo v podstate začína predseda Súdnej rady, ostatní majú iba nejakú navrhovaciu právomoc, a keď  som sa pozeral aj na to,  ako fungujú disciplinárne senáty Súdnej rady, tak si myslím, že ich zďaleka nie je dostatok na to, aby vôbec stíhali a mohli rozhodovať tak, aby boli tí, ktorí sa cítia byť postihnutí rozhodovaním súdov, spokojní.

Keď to porovnám len s našou Slovenskou advokátskou komorou, akú obrovskú činnosť naša komora vykonáva v oblasti disciplinárnych konaní voči vlastným advokátom a ako úplne opačne, respektíve neuspokojivo sa správa Súdna rada, tak tam vidím obrovskú rezervu.

Ale nemyslím si, že zasahovanie politikov, komentovanie politikmi a rôzne vyhrážania sa čistkami prispievajú k tomu, aby justícia fungovala, lebo je to neférové voči sudcom a justícii. Tak ako v každom spoločenstve, aj tu sa vyskytujú ľudia, ktorí môžu mať sklony k nejakej protiprávnej činnosti, ale nie som presvedčený, že by ich bolo viac ako hocikde inde, napríklad medzi novinármi, poslancami, advokátmi, lekármi, hocikým. Som presvedčený, že väčšina sudcov je poctivá ako aj iní ľudia v iných profesiách. Nikto nemá právo robiť z nich nejakých zločincov alebo ľudí, ktorí  nemajú záujem o pravdu.

Napriek tomu, že ste sa verejného vypočutia nezúčastnili, boli ste komisiou odobrený ako kandidát na Ústavného sudcu a bude o vás rozhodovať parlament. Ste rád? 

Po prvé som rád, že sa ústavnoprávny výbor priklonil k môjmu právnemu názoru. Vážim si to rozhodnutie. Verím, že aj v pléne poslanci moju prácu ocenia, lebo pochopia, že svojou neúčasťou som nechcel demonštrovať neúctu voči nim, ale to, že  mi ide o zachovanie spravodlivosti a obhájenie nezávislosti súdnictva.

Nezávislosť je nevyhnutnou podmienkou, aby sa realizovalo právo každého občana, to znamená aj pánov poslancov na spravodlivý proces. Dnes majú možno imunitu, ale jedného dňa sa môžu ocitnúť na opačnej strane, tak ako dnes prenasledujú niekoho a nie je právoplatný rozsudok, tak potom budú oceňovať, že rozhoduje sudca, ktorý v minulosti prejavil nezávislosť od všetkých týchto vplyvov. 

List Stanislava Irsáka predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Milanovi Vetrákovi:

- Reklama -