Hlas požiada o vytvorenie poslaneckého klubu v parlamente

0
nezaradení poslanci NR SR zľava Róbert Puci, Ján Ferenčák, podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a nezaradený poslanec NR SR Richard Raši (Foto: TASR)

Ministerstvo vnútra (MV) SR už zaregistrovalo stranu Petra Pellegriniho Hlas – sociálna demokracia. Vyplýva to z registra politických strán a hnutí, ktorý je zverejnený na webe rezortu. Dátum registrácie subjektu je 11. septembra. Líder strany Pellegrini na piatkovej tlačovej konferencii tiež informoval, že v stredu (16. 9.) oficiálne spolu s 11 poslancami požiadajú Národnú radu (NR) SR o vytvorenie samostatného poslaneckého klubu.

 “Dnešným dňom sa v živote našej strany začína nová riadna politická etapa a pevne verím, že úspešná,” uviedol Pellegrini. Podľa jeho slov chcú byť hlasom mladých, seniorov, strednej generácie, ale aj hlasom regiónov a tiež silným hlasom Slovenska v zahraničí. Strana má stáť na pilieroch sociálnej i integračnej politiky a na antifašistickom pilieri.

V súvislosti so vznikom poslaneckého klubu uviedol, že budú rešpektovať postoj ostatných strán. “Uvidíme, ako sa k našej žiadosti postavia, aj keď už avizujú, že s tým budú mať asi problém. Ale oficiálne tento akt vykonáme a uvidíme, čo nám kolegovia v parlamente povedia a akým spôsobom budú argumentovať proti nášmu vzniku, respektíve či nás niekto aj podporí,” skonštatoval.

Za logické označil, že ich nepodporí napríklad Smer-SD, pretože ich podľa neho považuje za konkurenciu. Hovoril aj o náznakoch, že ich nepodporia ani koaličné strany. Podľa jeho slov to nebude mať vplyv na kvalitu ich opozičnej práce. Na stredu tiež avizoval, že oznámi aj svoj ďalší postup v súvislosti s miestom podpredsedu NR SR. To si po voľbách nárokuje Smer-SD.

Strana požiadala o registráciu v polovici augusta. Na ministerstvo odovzdala vyše 94.000 vyzbieraných podpisov od občanov. Na registráciu strany je podľa zákona potrebných aspoň 10.000 podpisov. Na Slovensku je zatiaľ registrovaných okolo 160 politických strán a hnutí.

Hlas sa začal formovať po tom, ako Pellegrini a viacerí jeho kolegovia odišli zo Smeru-SD, s ktorým sa názorovo rozišli. Medzi nimi je desať súčasných poslancov parlamentu, napríklad bývalí podpredsedovia Smeru-SD Richard Raši a Peter Žiga, bývalá členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč.

- Reklama -