Izrael zrejme zavedie na dva týždne tzv. lockdown

0
Na archívnej snímke Juli-Joel Edelstein. Foto: TASR/AP

Členovia izraelského vládneho výboru na boj s koronavírusovou pandémiou zahlasovali vo štvrtok za zavedenie 14-dňového celoštátneho “lockdownu”, ktorý by mal v krajine začať platiť od budúceho týždňa. Ministri sa na tom zhodli po tom, čo v krajine za uplynulý deň pribudlo rekordných 4013 nových prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá.

O celkovom uzavretí krajiny na dva týždne by mal zrejme v nedeľu rozhodovať vládny kabinet, ktorý by mal určiť aj to, kedy presne sprísnené opatrenia vstúpia do platnosti. Lockdown by pripadol na obdobie židovského Nového roku (Roš ha-šana). Po uplynutí dvoch týždňov by školy a škôlky zostali zatvorené ešte ďalšie dva týždne, píše internetový portál The Times of Israel.

Izraelský minister zdravotníctva Juli-Joel Edelstein pre spravodajský portál Ynet povedal, že podporuje spustenie úplného lockdownu počas nadchádzajúcich sviatkov. „Musíme zastaviť toto ochorenie (COVID-19); nemáme na výber, než zvážiť zatvorenie, ktoré bude sprevádzať prísne presadzovanie a verejnosť bude musieť dodržiavať všetky nariadenia a obmedzenia,” povedal.

Celkový lockdown podporuje podľa správ z médií aj premiér Netanjahu.

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo bilbordu, ktorý upozorňuje na dôležitosť nosenia rúšok a dezinfekcie počas koronavírusovej pandémie v izraelskom meste Ramat Gan pri Tel Avive. Foto:TASR/AP

Od utorňajšieho večera platí v Izraeli nočný zákaz vychádzania v približne 40 mestách v krajine, ktoré mimoriadne zasiahlo šírenie nového koronavírusu. Štvrtková bilancia počtu nakazených bola v Izraeli už tretí deň za sebou najvyššia od začiatku pandémie. Vo štvrtok miestneho času od 10.00 h – 18.00 h pribudlo v krajine 20 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 1075, ako vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že nemocnice sa obávajú, že sa čoskoro dostanú na svoje hranice.

Výrazne sa zvýšil i počet testovaných osôb – v stredu vykonali takmer 45 000 testov. Celkovo bolo v Izraeli pozitívne testovaných 144 267 ľudí a 1055 ochoreniu COVID-19 podľahlo.

- Reklama -