NR SR: Olšovská vyňatie sudcovskej imunity z ústavy nevníma negatívne

0
Kandidátka na sudcu Ústavného súdu SR Andrea Olšovská počas vypočúvania v rámci schôdze Ústavnoprávneho výboru NR SR. Foto: TASR

Vyňatie sudcovskej imunity z Ústavy SR by uchádzačka o post ústavnej sudkyne Andrea Olšovská nevnímala negatívne. V súvislosti so zvyšovaním dôvery verejnosti v súdnictvo si myslí, že ak justícia nemala možnosť očistiť sa sama, dajú sa pripustiť opatrenia z vonkajšieho prostredia. Za také opatrenie považuje vyňatie imunity.

Olšovská si nemyslí, že etický kódex by zvyšoval dôveryhodnosť v justíciu. Len prijatie dokumentu podľa nej nestačí, skôr sa podľa nej treba pozrieť na vyvodzovanie reflexie u jednotlivcov. Myslí si, že je to skôr o “personálnom substráte” ako o etických kódexoch.

Prokuratúru vníma Olšovská ako samostatnú inštitúciu. „Myslím si, že tak ako v rámci právnických profesií sa stretávame s individuálnymi zlyhaniami, tak sa s tým stretávame aj v prokuratúre,” dodala.

Pri využití skráteného legislatívneho konania treba byť podľa nej opatrný, vždy zvažovať okolnosti, či to je v prospech väčšieho dobra. Dodala, že nie je proti inštitútu skráteného legislatívneho konania, ak je na tom skutočný záujem a je tam väčšie dobro, ktoré má prednosť. Skrátené legislatívne konanie je možné využiť len v špecifických prípadoch, parlament môže vtedy prijať právnu úpravu v zrýchlenom režime.

Olšovská pôsobí ako dekanka Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Do funkcie ústavnej sudkyne ju navrhli predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová a predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská.

- Reklama -