Grécko: Po požiari tábora Moria zostali tisíce migrantov bez strechy nad hlavou

0
Na snímke migranti utekajú z tábora Moria po druhom požiari na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR

Grécke úrady vylúčili možnosť, že by dospelým migrantom z požiarom zničeného utečeneckého tábora v dedine Moria povolili opustiť ostrov Lesbos, na ktorom sa toto azylové stredisko nachádza. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Približne 400 detí a mladistvých bez sprievodu v noci na štvrtok letecky previezli na grécku pevninu. Námestník gréckeho ministra pre migráciu Jorgos Kumutsakos však upozornil, že dospelí “takéto šťastie” mať nebudú.

“Ktokoľvek, kto si myslí, že sa môže dostať na grécku pevninu a potom pokračovať v ceste do Nemecka, by na to mal zabudnúť,” povedal.
Vo štvrtok má na Lesbos prísť trajekt, ktorý na palubu prijme približne 1000 migrantov, píše DPA. Ďalších migrantov majú v najbližších dňoch prepraviť lode gréckeho vojenského námorníctva.

Počet ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou, nie je známy ani 24 hodín po tom, ako požiar takmer úplne zničil tábor, v ktorom žilo približne 12.600 migrantov.

Viac ako 12.000 utečencov muselo podľa DPA stráviť noc na uliciach. Niektoré európske krajiny už Grécku ponúkli pomoc.

Grécky minister pre migráciu Notis Mitarakis v stredu povedal, že požiar spôsobili migranti. Nespresnil však, či išlo o úmyselný čin podpaľačstva.

Polícia údajne takisto použila slzotvorný plyn, aby niektorým mladým migrantom zabránila dostať sa do hlavného mesta ostrova Lesbos.

- Reklama -