Bieloruskí opozičníci Radňankov a Kravcov nechcú na Ukrajine žiadať o azyl

0
Hovorca Koordinačnej rady Anton Radňankov (vľavo) a výkonný tajomník Koordinačnej rady Ivan Kravcov prichádzajú na tlačovú konferenciu v Kyjeve 8. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Dvaja členovia predsedníctva bieloruskej opozičnej Koordinačnej rady, ktorí sa momentálne nachádzajú na Ukrajine, informovali, že bieloruské bezpečnostné zložky sa ich pokúsili využiť na to, aby z Bieloruska vyviezli svoju kolegyňu Maryju Kalesnikavovú. Tento zámer však nevyšiel, pretože Kalesnikavová plány na odchod do vynúteného exilu zmarila svojím konaním, keď v blízkosti ukrajinsko-bieloruských hraníc roztrhala svoj pas.

Obaja zhodne deklarovali, že sa nechystajú požiadať na Ukrajine o politický azyl.

O okolnostiach Kalesnikavovej zmiznutia, ku ktorému došlo 7. septembra, a udalostiach na hraniciach z utorka nadránom informovali v utorok večer na tlačovej konferencii v Kyjeve výkonný tajomník Koordinačnej rady Ivan Kravcov a jej hovorca Anton Radňankov. Správu o tom priniesli spravodajské portály Meduza.io a TUT.by.

Podľa vyjadrenia oboch opozičných aktivistov boli zadržaní na dvore bytového domu, kde býva Kalesnikavová, kam prišli po tom, čo v pondelok ráno zmizla. Následne ich neznámi muži previezli na oddelenie vyšetrovania finančných deliktov, kde sa Kravcovovi vyhrážali obvinením z trestného činu a žiadali, aby svojím autom vyviezol Kalesnikavovú z Bieloruska; to malo zabezpečiť deeskaláciu situácie v krajine.

„Mali sme dlhý rozhovor, nakoniec povedali, že Maryju Kalesnikavovú odvezú na hranice,” uviedol Kravcov s tým, že si uvedomil, že sa ju z Bieloruska chcú pokúsiť dostať násilím.

Na archívnej snímke z 30. augusta 2020 popredná predstaviteľka bieloruskej opozície Maryja Kalesnikavová. Foto: TASR/AP

Radňankova a Kravcova potom naložili do mikrobusov a previezli na hranicu s Bieloruskom a Ukrajinou. Na neutrálnom území ich odviedli do Kravcovho auta, kde už boli aj ich pasy. Kravcov si mal sadnúť za volant a vydať sa na cestu k ukrajinským hraniciam hneď, ako nastúpi aj Kalesnikavová. Následne — proti jej vôli — priviedli z iného mikrobusu aj ju.

„Len čo bola (Kalesnikavová) v aute a uvidela svoj cestovný pas, okamžite ho vzala a roztrhla ho na veľa malých kúskov,” uviedol Kravcov. Potom podľa Radňankova  tieto kúsky papiera schmatla, pokrčila a hodila smerom k neznámym mladým ľuďom, ktorí obkolesili auto.

Následne, cez otvorené okno, z auta ušla smerom k bieloruským hraniciam, kde ju zadržali bieloruskí pohraničníci.

Kravcov uviedol, že keď si policajti, ktorí ich sprevádzali, uvedomili, že s roztrhnutým pasom sa Kalesnikavová nebude môcť dostať na Ukrajinu, chceli zadržať jeho i Radňankova, čo sa im však nepodarilo, keďže im autom ušli rýchlou jazdou k ukrajinským hraniciam, kde ich pohraničníci po kontrole vpustili na ukrajinské územie.

Na snímke auto členky prezídia Koordinačnej rady Maryji Kalesnikavovej počas kontroly na bielorusko-ukrajinských hraniciach. Foto: TASR/AP

Kravcov tiež poznamenal, že vo svojom aute našiel zdravotné poistenie, testy na koronavírus a letenky pre neho a Radňankova do Turecka, na meno Kalesnikavovej bola vystavená letenka do Viedne a odtiaľ do Mníchova. Opozičný politik sa domnieva, že tieto doklady mali neskôr poslúžiť ako dôkaz, že trojica chcela opustiť Bielorusko a ujsť do zahraničia.

Na otázku, prečo na hraniciach nekonali rovnako ako Kalesnikavová, Radňankov odpovedal, že sa na to neodhodlali.

„Toto je silné gesto, ktoré sa rozhodla urobiť,” konštatoval s dôvetkom, že práve preto je Kalesnikavová jedným z vodcov opozície a on “len tlačovým tajomníkom”.

- Reklama -