Nevyliečiteľne chorý Francúz skončil s hladovkou

0
Alain Cocq (57) trpí mimoriadne zriedkavým a nevyliečiteľným ochorením. Foto: Facebook/Alain Cocq

Nevyliečiteľne chorý Francúz, ktorý mal v pláne vysielať svoje umieranie v priamom prenose na internete, po štyroch dňoch strávených v agónii v stredu súhlasil s ponúkanou starostlivosťou v nemocnici a rozhodol sa, že opäť začne prijímať potravu.

Ako informovala agentúra AFP, 57-ročný Alain Cocq trpí mimoriadne zriedkavým a nevyliečiteľným ochorením, pri ktorom sa steny jeho tepien zlepujú a spôsobujú ischémiu — zastavenie alebo nedostatočný obeh krvi v tkanive alebo orgáne.

Cocq predtým vzhľadom na svoj zdravotný stav opakovane žiadal francúzske úrady, aby mu povolili eutanáziu. Tie to však odmietli a jeho prosbe o asistovanú samovraždu nevyhovel ani prezident Emmanuel Macron.

Cocq sa preto rozhodol, že od piatkového večera (4. 9.) prestane piť, jesť a užívať lieky. Keď svoje rozhodnutie zverejnil, vyslovil očakávanie, že mu zostáva menej ako týždeň života.

Následne bol v pondelok bol v kritickom stave hospitalizovaný v nemocnici v meste Dijon. Pôvodne mu v nemocnici mali poskytnúť paliatívnu starostlivosť. Cocq však súhlasil, aby ho lekári rehydratovali a realimentovali.

„Už som nebol schopný viesť tento boj,” vyhlásil päťdesiatnik, ktorý podľa agentúry AFP dodal, že o sedem až desať dní by sa z nemocnice mohol vrátiť domov.

Svoju kauzu chce Cocq aj naďalej využiť na to, aby upriamil pozornosť na situáciu nevyliečiteľne chorých pacientov vo Francúzsku, ktorým nie je umožnené zomrieť v súlade s ich želaním. Vyjadril nádej, že svojím bojom Francúzom ukáže, čo znamená žiť v agónii vynútenej zákonom a takto prispeje k zmene legislatívy.

Cocq mal na mysli Claeysov a Léonettiho zákon, ktorý bol vo Francúzsku prijatý v roku 2016. Povoľuje podanie silných sedatív s cieľom odstrániť netolerovateľné, neznesiteľné utrpenie na konci života pacienta, a to ovplyvnením stavu jeho vedomia. Tento zákon je však možné uplatniť iba v prípade ľudí, u ktorých sa predpokladá, že budú žiť už len krátko.

Aj keď Cocq tvrdí, že je pre veľmi bolestivé degeneratívne ochorenie “v terminálnom štádiu 34 rokov”, podľa denníka Le Monde “nemôže dokázať, že koniec jeho života sa priblíži vo veľmi krátkom čase”.

Prípady týkajúce sa práva ukončiť svoj život v prípade vážnej choroby sú vo Francúzsku už dlho veľmi emotívnym problémom.

Najpolarizujúcejší bol prípad Vincenta Lamberta, ktorý bol vo vegetatívnom stave od dopravnej nehody v roku 2008. Zomrel v júli 2019 po tom, čo ho lekári po dlhom právnom boji odpojili od podporných prístrojov.

Tento prípad rozdelil nielen Francúzsko, ale i Lambertovu vlastnú rodinu. Jeho rodičia sa snažili nájsť a využiť každú legálnu cestu na jeho udržanie pri živote, kým jeho manželka a synovec trvali na tom, že mu treba umožniť zomrieť. Argumentovali, že aj samotný Lambert sa v tomto zmysle vyjadril ešte pred nehodou v jednom z rozhovorov, keď v rodine rozoberali túto tému.

V januári tohto roka francúzsky súd oslobodil lekára, ktorý pri Lambertovom lôžku vypol systémy na podporu života. Súd sa stotožnil s názorom prokuratúry, že lekár rešpektoval všetky svoje povinnosti vyplývajúce zo zákona.

- Reklama -