Vláda: Korčok má intervenovať u belgickej vlády riadne vyšetrenie smrti Chovanca

0
Sprava premiér SR Igor Matovič (OĽaNO), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) Foto: TASR

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) má s využitím všetkých diplomatických a právnych prostriedkov intervenovať u vlády Belgického kráľovstva riadne vyšetrenie a vyvodenie trestnoprávnej i disciplinárnej zodpovednosti v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Šéfovi slovenskej diplomacie to dala za úlohu vláda SR na svojom stredajšom rokovaní. Vládny kabinet zároveň zobral na vedomie uznesenie Národnej rady SR, ktorá vyjadrila znepokojenie nad smrťou Chovanca.

Minister má intervenovať u belgickej vlády riadne vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti najmä vo vzťahu k zákroku belgických bezpečnostných zložiek voči Chovancovi, a to špeciálne s ohľadom na primeranosť, ako aj jeho intenzitu i extrémistické prejavy jednej zo zasahujúcich príslušníčok belgickej polície. Korčok má zároveň požiadať vládu Belgického kráľovstva o informácie z vyšetrovania a následne so zisteniami oboznámiť vládu SR a Národnú radu SR.

Ľútosť a znepokojenie nad smrťou Chovanca vyjadrila Národná rada SR, ktorá k prípadu jeho úmrtia prijala 2. septembra uznesenie. V ňom parlament odsúdil neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazal vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti.

Slovák Jozef Chovanec zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

- Reklama -