Kalifornia pre požiare uzatvorila niektoré turistické destinácie

0
Na snímke dvojica sleduje dym nad kalifornským Healdsburgom počas lesného požiaru 20. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Požiare postihli tento rok v americkom štáte Kalifornia už plochu s rozlohou vyše 8000 kilometrov štvorcových. Je to viac ako rekordných 7932 kilometrov štvorcových v roku 2018, oznámil podľa agentúry AP v pondelok protipožiarny úrad CAL Fire, ktorý vedie takéto záznamy od roku 1987.

Z dôvodu vysokého rizika lesných požiarov boli v pondelok v Kalifornii uzatvorené viaceré obľúbené turistické destinácie, ako sú Sequoia National Forest, známy svojimi mohutnými sekvojami, alebo oblasť okolo Mount Whitney (4421 metrov), najvyššieho vrchu v kontinentálnych Spojených štátoch. Uzavretie týchto oblastí je podľa úradov nevyhnutné, aby sa zabránilo požiarom spôsobeným ľuďmi, píše agentúra DPA.

Viac ako 200 dovolenkárov cez víkend evakuovali vrtuľníkmi pred požiarom z kempingu v Sierra National Forest v okrese Fresno, keďže prístupová cesta už nebola prejazdná. Požiar nazvaný Creek Fire sa tam do pondelka rozšíril na plochu viac ako 318 kilometrov štvorcových. S plameňmi v ťažko dostupnej zalesnenej oblasti bojovalo takmer 1000 hasičov podporovaných vrtuľníkmi.

V uplynulých týždňov spôsobili blesky v Kalifornii stovky požiarov.

- Reklama -