V Česku zaznamenali 508 infikovaných, najviac počas voľného dňa

0
Snímka z testovania nového koronavírusu u ľudí priamo z okna auta (systém drive-through) v externom odberovom mieste na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

V Českej republike pribudlo v sobotu 508 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to výrazne menej ako 798 infikovaných z piatka, zároveň ide o najvyšší denný nárast počas voľného dňa. Od začiatku pandémie je to celkovo štvrtý najvyšší prírastok za jeden deň, vyplýva podľa českých médií z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu.

Vo štvrtok pribudlo v ČR 679 prípadov, v stredu 649, v utorok 504.

Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 8282 pacientov. U väčšiny z nich má choroba mierny priebeh, mnohí sú bez príznakov.

Pre vývoj epidémie je podľa epidemiológov kľúčový počet hospitalizovaných a tých, ktorí si vyžadujú intenzívnu starostlivosť, píše web Novinky.cz. V nemocniciach je podľa najnovších údajov 197 infikovaných, čo je 2,5 percenta z momentálne nakazených. Na prelome apríla a mája sa tento podiel pohyboval na úrovni okolo desať percent. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 19.039 ľudí.

Od počiatku pandémie sa nakazilo 27 752 osôb, z ktorých 431 zomrelo.

Najvýznamnejším lokálnym ohniskom je naďalej Praha, ktorá je v oranžovom stupni, čo znamená začínajúci komunitný prenos. Od 1. septembra je v celej ČR opäť povinné nosiť rúška vo vnútorných verejných priestoroch, napríklad v hromadnej doprave či úradoch.

- Reklama -