V Záhrebe protestovalo asi tritisíc ľudí proti obmedzeniam pohybu

0
Približne 3000 ľudí protestovalo v sobotu v centre Záhrebu proti obmedzeniam pohybu, ktoré počas pandémie nového koronavírusu zaviedla chorvátska vláda. Zdroj: Facebook/Index.cr

Približne 3000 ľudí protestovalo v sobotu v centre Záhrebu proti obmedzeniam pohybu, ktoré počas pandémie nového koronavírusu zaviedla chorvátska vláda. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom informovala agentúra DPA.

Demonštranti niesli nápisy ako Sloboda je našou silou či Rodičia a deti sú nešťastní, informoval chorvátsky spravodajský portál Index.hr. Napísal tiež, že len málo demonštrantov malo na tvári ochranné rúška a dodržiavalo vzájomné rozstupy. Polícia sa však protest rozohnať nepokúsila.

Na demonštrácii vystúpili s prejavmi niektorí pravicoví politici, ako aj ľudia protestujúci proti očkovaniu či zástancovia konšpiračných teórií, ktorí hovorili napríklad o údajných neblahých zdravotných účinkoch mobilných 5G sietí.

Počas jarných mesiacov sa chorvátskym úradom za pomoci reštriktívnych opatrení podarilo úspešne zamedziť šíreniu koronavírusu. Začiatkom júna v krajine pribúdalo len niekoľko prípadov denne a v niektoré dni dokonca žiadne.

Počet nakazených, a to najmä prípadov privezených zo zahraničia, však začal výraznejšie stúpať od 1. júla, keď Chorvátsko v rámci letnej sezóny otvorilo svoje hranice pre zahraničných turistov.

V sobotu z Chorvátska hlásili 311 nových prípadov infekcie, čím sa celkový počet dosiaľ zaevidovaných prípadov v tejto zvýšil na 11 739. V Chorvátsku momentálne evidujú 2771 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je z tohto počtu aktuálne 285 ľudí, z čoho 19 sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Pandémia si v tejto krajine na pobreží Jadranského mora dosiaľ vyžiadala aj 197 úmrtí.

- Reklama -