Facebook zablokuje profil Francúza, ktorý chcel vysielať svoje umieranie

0
Sociálna sieť zablokuje účet Alaina Cocqa. Foto: TASR/AP

Facebook zablokuje profil Francúza Alaina Cocqa trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou, ktorý chcel svoje umieranie naživo streamovať prostredníctvom tejto sociálnej siete. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Alain Cocq (57) trpí mimoriadne zriedkavým a nevyliečiteľným ochorením, pri ktorom sa steny jeho tepien zlepujú a spôsobujú ischémiu – zastavenie alebo nedostatočný obeh krvi v tkanive alebo orgáne.

Cocq chcel streamovaním svojho umierania upozorniť na nepriaznivú situáciu smrteľne chorých pacientov vo Francúzsku, ktorým nie je umožnené zomrieť v súlade s ich želaním. Dúfal, že tým prispeje k zmene príslušnej legislatívy.

„Napriek tomu, že rešpektujeme jeho rozhodnutie, ktorým chce upriamiť pozornosť na tento komplexný problém, po odbornej konzultácií sa riadime odporúčaním expertov a podnikli sme kroky na zamedzenie živého vysielania” na mužovom profile, vyjadril sa pre agentúru hovorca Facebooku.

Pripomenul tiež, že užívateľské pravidlá tejto sociálnej siete neumožňujú streamovanie pokusov o samovraždu.

Emmanuel Macron. Foto: TASR

Prosbe Alaina Cocqa nevyhovel ani prezident Emmanuel Macron, ktorý mu vo svojom liste zverejnenom v piatok pripomenul, že francúzske zákony eutanáziu neumožňujú. Macron však v liste napísal, že plne rešpektuje jeho rozhodnutie ukončiť svoj život.

Cocq sa preto rozhodol, že od piatka podvečera prestane jesť, piť i užívať lieky. Očakáva, že mu zostáva menej ako týždeň života. So streamovaním svojich posledných dní plánoval začať v sobotu na svojom facebookovom konte.

Alain Cocq (57) trpí mimoriadne zriedkavým a nevyliečiteľným ochorením. Foto: Facebook/Alain Cocq

„Viem, že nasledujúce dni budú ťažké, ale už som sa rozhodol a som pokojný,” napísal na Facebooku v sobotu po polnoci.

Francúz sa snažil o zverejnenie ďalšieho videa v sobotu ráno kedy aj oznámil, že Facebook do 8. septembra blokuje možnosť streamovania na jeho profile. Zároveň svojim priaznivcom oznámil, že “do 24 hodín bude vytvorená záloha,” pomocou ktorej by malo byť video spustené.

- Reklama -