Vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období, avizuje ÚVZ

0
Registrácia pacientov v prvom veľkokapacitnom mobilnom odberovom mieste v Bratislave. Foto: TASR

Vysoký počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa vzhľadom na vysoký počet vykonaných testov predpokladal. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že vyššie čísla nakazených nebudú nezvyčajné aj v ďalšom období. TASR o tom v sobotu informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

„S návratom detí do škôl a škôlok po prázdninách a návratom dospelých do zamestnania po dovolenkách sa prirodzene zvyšuje mobilita ľudí. Tým rastie aj riziko šírenia ochorenia COVID-19, s tým súvisí vyšší počet indikácií na testovanie aj počet kontaktov pozitívne testovaných osôb,” vysvetľujú hygienici. Testujú sa aj suspektné osoby, ľudia vracajúci sa z rizikových krajín a ďalšie osoby.

V piatok (5. 9.) na Slovensku pribudlo 226 s potvrdeným ochorením COVID-19. Početnejší výskyt prípadov zaznamenali regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave, Nitre a Dolnom Kubíne.

V pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Dolnom Kubíne sú všetky potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v okrese Tvrdošín dohľadané kontakty z identifikovaného a podchyteného ohniska nákazy. Dohľadávanie kontaktov naďalej intenzívne pokračuje. Nariaďuje sa im izolácia a zabezpečuje testovanie. RÚVZ nateraz vydal pre okresy Trstená a Tvrdošín odporúčanie obmedziť sociálne kontakty a vydanie zákazu návštev v nemocnici.

Aj v prípadoch v pôsobnosti RÚVZ v Nitre ide predovšetkým o aktívne dohľadané kontakty.

mask, surgical mask, virus
Odporúčania hygienikov: Dbať treba na nosenie rúšok, dodržiavanie dostatočného sociálneho odstupu a pravidelné umývanie, respektíve dezinfekciu rúk. Foto: Pixabay

„RÚVZ epidemiologickú situáciu v Nitrianskom okrese pozorne sleduje, jej vývoj hodnotí na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocuje prijatie potrebných protiepidemických opatrení na lokálnej úrovni,” informujú hygienici.

V prípadoch v pôsobnosti RÚVZ v Bratislave ide o importované prípady o zahraničia, ale aj dohľadané kontakty. Zo zahraničných krajín je to najmä Ukrajina, Srbsko, Bulharsko a tiež dovolenkové destinácie Grécko a Slovinsko.

„Ďalej sme zistili pozitívne osoby medzi aktívne dohľadanými kontaktmi už pozitívnych osôb a sporadický výskyt prípadov v rámci celého Bratislavského kraja bez epidemiologických súvislostí s už pozitívnymi osobami,” približuje úrad na sociálnej sieti.

ÚVZ SR apeluje na ľudí, aby mali v čase pretrvávajúcej pandémie stále na pamäti dôležitosť dodržiavania základnej a veľmi účinnej prevencie. Dbať treba na nosenie rúšok, dodržiavanie dostatočného sociálneho odstupu a pravidelné umývanie, respektíve dezinfekciu rúk.

„Vďaka týmto trom zásadám významne bránime nielen šíreniu ochorenia COVID-19, ale aj šíreniu mnohých ďalších infekčných ochorení vrátane chrípky, ktorej sezóna sa blíži,” zdôrazňuje úrad.

Vyhýbať sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí je dôležité aj v exteriéri.

„Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas,” radia hygienici. Okrem oficiálnej stránky ÚVZ SR odporúčajú sledovať aj webstránky miestne príslušných RÚVZ.

- Reklama -