Biden navštívil Kenoshu. Hovoril s postreleným Afroameričanom

0
Demonštranti pochodujú okolo luteránskeho kostola počas protestov pred návštevou demokratického kandidáta v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena v meste Kenosha, v americkom štáte Wisconsin. Foto: TASR

Prezidentský kandidát amerických demokratov Joe Biden navštívil vo štvrtok mesto Kenosha v štáte Wisconsin, ktoré v uplynulých týždňoch zažilo vlnu protestov proti policajnému násiliu a rasizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

Udalosti v Kenoshi významne zasiahli aj do kampane pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa budú konať 3. novembra 2020. Už v utorok do mesta pricestoval republikánsky prezident USA Donald Trump, ktorý bude v novembrových voľbách Bidenovým súperom.

Demokratický kandidát v novembrových prezidentských voľbách Joe Biden (vľavo) sa zdraví s členmi miestnej komunity v luteránskom kostole počas jeho návštevy v meste Kenosha, v americkom štáte Wisconsin 3. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Joe Biden po štvrtkovom prílete do Wisconsinu absolvoval krátky telefonát s 29-ročným Afroameričanom Jacobom Blakeom, ktorého počas zásahu z 23. augusta opakovane postrelil do chrbta policajt, následkom čoho Blake zrejme od pása dolu ochrnul. V meste následne vypukli protesty a nepokoje.

„Mal som príležitosť telefonovať s Jacobom. Už nie je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Hovorili sme asi 15 minút,” uviedol Biden počas štvrtkového stretnutia s obyvateľmi v kostole v Kenoshi. Jacob ho – ako uviedol – uistil, že sa nevzdá a bude bojovať bez ohľadu na to, či bude ešte niekedy chodiť, napísala agentúra AFP.

Bývalý americký viceprezident a jeho manželka Jill sa predtým súkromne stretli s Blakeovým otcom, sestrami a bratom. K účastníkom stretnutia, ktoré prebehlo v priestoroch letiskového terminálu Milwaukee, sa telefonicky z nemocničného lôžka pripojil aj Jacob Blake.

Pre Bidena je návšteva vo Wisconsine príležitosťou prezentovať samého seba ako zjednocujúceho a empatického lídra a tým sa vymedziť proti Donaldovi Trumpovi, píše agentúra DPA.

Americký prezident Donald Trump počas návštevy protestmi zasiahnutého mesta Kenosha v štáte Wisconsin. Foto: TASR/AP

Trump počas utorkovej návštevy v Kenoshi vyjadril podporu polícii, odsúdil násilnosti a zdôraznil nevyhnutnosť zachovania verejného poriadku. Neskontaktoval sa pritom s Jacobom Blakeom ani sa nestretol s členmi jeho rodiny.  

Biden počas štvrtkovej návštevy tiež odmietol násilie, no zároveň poukázal na “skrytý rasizmus”, ktorý podľa neho dlhodobo pretrváva v americkej spoločnosti. Tento negatívny jav podľa Bidena podnecuje svojimi vyjadreniami aj samotný Donald Trump.

Demonštrácie v Kenoshi mali pôvodne pokojný priebeh, neskôr však prerástli do násilností. Tie kulminovali 25. augusta, keď došlo k zastreleniu dvoch ľudí. V tejto súvislosti zatkli a obvinili z vraždy 17-ročného Trumpovho stúpenca.  

- Reklama -