EÚ vyzvala Moskvu na spoluprácu pri medzinárodnom vyšetrovaní údajnej otravy Navaľného

0
europe palace, europe, flags
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Európska únia vyzvala vo štvrtok Moskvu, aby spolupracovala na medzinárodnom vyšetrovaní údajnej otravy lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra AFP.

„Európska únia vyzýva Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala s Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) s cieľom zabezpečiť nestranné medzinárodné vyšetrovanie,” uviedla EÚ vo svojom vyhlásení s tým, že “si vyhradzuje právo prijať príslušné opatrenia vrátane reštriktívnych opatrení”.

Nemocnica Charité v nemeckom hlavnom meste Berlín, kam prevážajú ruského opozičného politika Navaľného. Foto: TASR/AP

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne v ťažkom stave hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert v stredu v Berlíne informoval, že toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli “nespochybniteľný dôkaz”, že Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok.

Generálny riaditeľ OPCW Fernando Arias vyjadril vo štvrtok “vážne znepokojenie” nad vyhlásením, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou typu novičok.

„Podľa dohovoru o zákaze chemických zbraní sa akákoľvek otrava jednotlivca nasadením nervovoparalytickej látky považuje za použitie chemických zbraní. Takéto obvinenie je predmetom vážneho znepokojenia,” uviedol Arias vo vyhlásení.

- Reklama -