USA si pripomenuli 75. výročie kapitulácie Japonska

0
Americký prezident Donald Trump počas prejavu na predvolebnom zhromaždení vo Wilmingtone 2. septembra 2020. V pozadí americká vojnová loď USS North Carolina. Foto: TASR/AP

Predstavitelia americkej vlády a vojnoví veteráni si v stredu na palube vojnovej lode USS Missouri na Havaji pripomenuli 75. výročie podpísania kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne. Informovala o tom agentúra AP.

Na slávnosti sa zúčastnilo len približne 50 ľudí z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Boli medzi nimi vládny predstavitelia a veteráni z bojov druhej svetovej vojny.

Americký minister obrany Mark Esper povedal, že je preňho česť pripomenúť si “obety a víťazstvá” vojakov a spojencov, ktorí pomohli v boji za mier.

„Náš záväzok voči svetu je dnes taký istý ako ten v roku 1941,” napísal Esper na Twitteri. USA budú podľa jeho slov pripravené “bojovať s akýmkoľvek nepriateľom a brániť akéhokoľvek priateľa”.

USA do vojny vstúpili po japonskom útoku na americkú námornú základňu Pearl Harbor na Havaji 7. decembra 1941. Boje v Tichomorí a na Ďalekom východe medzi americkými a japonskými vojskami pokračovali aj po ukončení vojny v Európe v máji 1945.

Zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki v auguste 1945 urýchlilo kapituláciu Japonského cisárstva.

Na archívnej snímke z 15. augusta 1945 Japonci kľačia pred cisárskym palácom v Tokiu, keď japonský cisár Hirohito prostredníctvom rádia oznámil, že Japonsko utrpelo porážku v 2. svetovej vojne. Foto: TASR/AP

Cisár Hirohito predniesol 15. augusta 1945 historický rozhlasový prejav, v ktorom oznámil kapituláciu.

K samotnému podpisu kapitulácie došlo 2. septembra na americkej vojnovej lodi USS Missouri.

Na archívnej snímke z 2. septembra 1945 japonská delegácia prichádza na americkú vojnovú loď USS Missouri v tokijskom zálive, kde podpísala kapituláciu Japonska v druhej svetovej vojne. Foto: TASR/AP
- Reklama -