Libanonu hrozí zánik, varoval pápež

0
Na snímke pápež František prichádza na prvú obnovenú generálnu audienciu od pandémie nového koronavírusu na Nádvorí sv. Damaza, ktoré je súčasťou Apoštolského paláca vo Vatikáne 2. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Pápež František v stredu varoval, že Libanonu hrozí “mimoriadne nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje samotnú existenciu krajiny”. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa tak vyjadril v súvislosti s augustovým ničivým výbuchom v hlavnom meste Bejrút, ktorý si vyžiadal 190 obetí na životoch a viac ako 6500 zranených, informovala agentúra AFP.

“Libanon nemožno opustiť a nechať osamotený,” povedal pápež počas svojej prvej generálnej audiencie, ktorá sa opäť konala po šiestich mesiacoch – odkedy boli pravidelné každotýždenné audiencie z dôvodu koronavírusovej pandémie prerušené.

Audiencia s účasťou maximálne 500 veriacich, ktorí mali na tvári rúška, sa konala na uzavretom Nádvorí sv. Damaza, ktoré patrí do komplexu Apoštolského paláca vo Vatikáne, a nie na Námestí svätého Petra, ako to bývalo zvykom.

“Mesiac po tejto tragédii… sú moje myšlienky stále s drahým Libanonom a s jeho obyvateľmi, ktorých (táto katastrofa) mimoriadne zasiahla,” povedal pápež František držiac libanonskú vlajku, ktorú na audienciu priniesol jeden z kňazov.

Dezignovaný libanonský premiér Mustafá Adíb začal v stredu konzultácie s cieľom vytvoriť novú krízovú vládu. Stalo sa tak deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Bejrútu pohrozil, že v prípade, že libanonskí politici nebudú schopní presadiť potrebné reformy, krajine podľa neho hrozia sankcie.

Mohutný výbuch, ku ktorému došlo 4. augusta v prístave v Bejrúte vyvinul zvýšený tlak na libanonských vládnych predstaviteľov, ktorých občania krajiny vinia z toho, že krajinu vedie k úplnému kolapsu.

Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou explózie požiar, ktorý odpálil 2750 ton dusičnanu amónneho skladovaného v prístave od roku 2013.

V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda pod vedením premiéra Hassána Dijába demisiu. Libanonský prezident Michel Aún poveril v pondelok zostavením vlády Mustafu Adíba (48), ktorý dovtedy zastával post veľvyslanca Libanonu v Nemecku.

- Reklama -