VIDEO Fico Korčokovi pripomenul, kde pôsobil, keď zomieral Chovanec: Nikto v tom čase neprišiel a nepovedal, že v Belgicku je problém

0
Január 2017: Na archívnej snímke zľava Ivan Korčok ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí spolu s vtedajším premiérom Robertom Ficom a Miroslavom Lajčákom, ktorý bol v tom čase šéfom slovenskej diplomacie. Foto: TASR - Dano Veselský

Opozičný Smer-SD bude pri všetkých vetovaných novelách opätovne hlasovať za ich odmietnutie, pri novele zákona o prokuratúre podporí pripomienky prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Opozičná strana sa vyjadrila aj osobe ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka v súvislosti s úmrtím Jozefa Chovanca v Belgicku.

V prípade schválenia noviel zákonov o prokuratúre či o elektronických komunikáciách sa strana obráti na Ústavný súd (ÚS) SR. V stredu to opätovne potvrdil predseda Smeru-SD Robert Fico.

Za škodu označil, že koalícia neodsúhlasila návrh, aby bol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) prítomný v pléne pri rokovaní o uznesení Národnej rady (NR) SR k úmrtiu občana SR v Belgicku.

Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD) počas 11. schôdze parlamentu SR 2. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Fico pri novele zákona o prokuratúre namieta, aby generálny prokurátor po uplynutí mandátu automaticky ostal prokurátorom. Hovorí, že v prípade menovania neprokurátora do funkcie by sa obišiel náročný proces, ktorý musí čakateľ absolvovať. Návrh označil za nedemokratický a šitý na mieru ľuďom vybraným vládnou koalíciou.

Smer-SD podľa jeho slov nesúhlasí ani s novelou zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Tvrdí, že bol prijatý za účelom odvolania súčasných komisárok Viery Tomanovej a Zuzany Stavrovskej.

“Asi majú málo funkcií, tak potrebujú nejaké k dispozícii, aby ich mohli prevziať,” poznamenal.

Komisárka pre deti SR Viera Tomanová (Autor: OS)

V súvislosti s úmrtím Jozefa Chovanca v Belgicku uviedol, že Korčok ako štátny tajomník bol v tom čase v podstate vo vedení ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

Vtedajší šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) podľa jeho slov predsedal valnému zhromaždeniu OSN. “Nikto z MZV v tom čase neprišiel a nikto nepovedal, že v Belgicku je nejaký zásadný problém, na ktorý treba reagovať,” hovorí Fico.

Archívny záber: Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas rokovania na summite Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých 13. októbra 2017 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann

Myslí si, že v pléne prejde koaličný návrh uznesenia, plánujú ho doplniť, aby sa zabezpečila transparentnosť vyšetrovania v Belgicku, budú vyžadovať prítomnosť pozorovateľov. Vec by mala byť podľa neho tiež predmetom záujmu príslušného komisára.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) víta tlak, ktorý vytvára belgická spoločnosť a politika v prípade zabitého Jozefa Chovanca. V prípade boli podľa Korčoka nariadené ďalšie dva nezávislé expertízy, ktoré posunú vyšetrovanie dopredu. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády.

“My nie sme súčasťou vyšetrovania, ale pochopiteľne od nás prichádza žiadosť o partnerskú komunikáciu, aby sme vedeli, v akom štádiu sa vyšetrovanie nachádza,” povedal šéf rezortu diplomacie.

Korčok tiež spomenul, že v utorok (1. 9.) sa zástupca veľvyslanectva v Belgicku zúčastnil na vypočutí exministra vnútra v snemovni belgického parlamentu. Ten si podľa Korčoka vyžiadal aj ďalších zainteresovaných politikov na vypočutie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR/STA – Tamino Petelinsek

Korčok tiež víta uznesenie Národnej rady SR, ktoré na stredajšie rokovanie predložilo vedenie parlamentu. “Je dobré, že priamo volení zástupcovia sa k tomu vyjadria a je to dôležitý apel na belgickú stranu, politiku a občiansku spoločnosť, aby sa naozaj stalo to, čo je nevyhnutnosťou nastolenia spravodlivosti, a to je urýchlené ukončenie vyšetrovania,” poznamenal.

K úmrtiu slovenského občana v Belgicku a udalostiam okolo zásahu na letisku Charleroi došlo vo februári 2018. Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne.

Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

- Reklama -