Dve záchranné služby vystupujú z asociácie záchraniek. Šéf asociácie Polák: Robia to na pokyn v rámci plánu opätovne nelegálne záchranky zoštátniť

0
Matej Polák, predseda Asociácie zdravotných záchranných služieb (Foto: TASR)

Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava a Záchranná služba (ZS) Košice od 1. septembra vystúpia z Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS). Prezident asociácie Matej Polák uviedol, že toto rozhodnutie ho neprekvapilo.

„AZZS prezentuje aj v našom mene rôzne, nielen mediálne názory na aktuálny stav v záchrannej službe, jej smerovanie či iné aspekty poskytovania tejto služby občanom, s ktorými sa ako štatutárni zástupcovia štátnych záchraniek nestotožňujeme,” povedal v stanovisku riaditeľ ZS Košice Bystrík Mucha, podľa ktorého asociácia háji predovšetkým záujmy podnikateľských subjektov.

Riaditeľ bratislavskej ZZS Dušan Michalko doplnil, že ich cieľom je postupne vybudovať moderné a efektívne hospodáriace záchranné služby zriadené Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR.

Riaditeľ AZZS komentoval, že o pláne vystúpiť z asociácie hovorili politicky dosadení riaditelia štátnych záchraniek už od nástupu nového vedenia rezortu zdravotníctva.

„Nejde o rozhodnutie samotných dočasných riaditeľov štátnych záchraniek, ale o pokyn, ktorý dostali z MZ SR ako súčasť plánu ministerstva na opätovné a nelegálne zoštátnenie záchrannej zdravotnej služby na Slovensku,” povedal Polák s tým, že asociácia aj naďalej združuje väčšinu profesionálnych poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, a to ako pozemnej, tak aj leteckej.

Odchod dvoch štátnych členov rešpektuje.

„Na druhej strane je však potrebné povedať, že išlo o členov, s ktorými mala asociácia dlhodobé reputačné problémy, keďže s nimi boli chronicky spájané negatívne kauzy predražených obstarávaní, sťažností ich vlastných zamestnancov a neustálych politických nominácií,” dodal.

AZZS bude po odchode košickej a bratislavskej záchranky zastupovať 135 pozemných staníc ZZS z celkového počtu 321 staníc, ktoré na Slovensku fungujú.

Foto: TASR
- Reklama -