Účastník SNP Strmeň: Hodnoty, za ktoré sme bojovali, platia dodnes

0
priamy účastník SNP Vladimír Strmeň na centrálnych oslavách počas 76. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, 29. augusta 2020. (Foto: TASR)

Slovenským národným povstaním (SNP) sme sa zaradili za víťazné štáty druhej svetovej vojny, je to novodobá história našich dejín, ktorá nám nechala odkaz, aby sme žili v pokoji, v mieri a aby ďalšie generácie nikdy nepoznali hrôzy vojny. Konštatoval to v sobotu počas osláv 76. výročia SNP v Banskej Bystrici jeden z posledných žijúcich účastníkov Povstania, 92-ročný Vladimír Strmeň.

Tohto muža spomenula v príhovore aj prezidentka SR Zuzana Čaputová: „Je pre mňa veľkou cťou, že môžem priamo osloviť vás, aktívnych účastníkov a aktérov našej veľkej historickej udalosti. Jeden z takých hrdinov Vladimír Strmeň, ktorý bol členom partizánskej jednotky na Španej Doline, mi raz na otázku, čo považuje v živote za najdôležitejšie, povedal: Ja sa vždy pozerám dopredu. Nikdy nie nazad, lebo to, čo bolo, sa už nedá napraviť. Vždy treba ísť s úsmevom dopredu a vždy s nádejou, že môžem niekomu pomôcť alebo urobiť to, z čoho bude mať radosť.”

„Hodnoty, za ktoré sme bojovali v SNP, platia dodnes,” zdôraznil Strmeň a “novodobým” historikom odkázal, že Slovensko oslobodili Červená armáda, rumunská a 1. československý armádny zbor pod velením generála Ludvíka Svobodu.

„Na prvom výročí SNP v Banskej Bystrici generál Svoboda povedal: Stojíme na posvätnej pôde posvätenej krvou bojovníkov za slobodu, tu sa bojovalo, tu v každej rodine chýba otec, syn alebo dcéra, ktorí padli za našu slobodu, aby sme my žili v mieri,” pripomenul Strmeň. Dodnes chodí medzi študentov na besedy a hovorí im, aké to bolo za vojny a aby si vážili, že žijú v mieri.

- Reklama -