VIDEO Smer-SD začne so zberom podpisov na odvolanie Krajniaka a Hegera. Fico vyzval Pellegriniho na odchod z postu podpredsedu parlamentu

0
podpredsedovia Smeru-SD Richard Takáč (vľavo), Erik Kaliňák (vpravo) a predseda Smeru-SD Robert Fico. (Foto: TASR)

Poslanci klubu Smer-SD by mali v stredu (2.9.) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR začať so zberom podpisov na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO). Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico po sobotňajšom rokovaní predsedníctva strany, ktoré o tom rozhodlo.

„Nemôžeme akceptovať, akým spôsobom minister práce, celá politická strana Sme rodina aj ďalší poslanci vládnej koalície oklamali ľudí, pretože pred voľbami hlasovali za mnohé sociálne opatrenia a teraz ich popreli,” uviedol Fico. Poukázal napríklad na dôchodky či minimálnu mzdu. Tvrdí, že vláda okradla dôchodcov a berie ľuďom aj príplatky za prácu v nedeľu. Označil ich za politických podvodníkov.

Aj preto podľa jeho slov predsedníctvo požiadalo klub strany, aby na najbližšej schôdzi poslanci vyzbierali podpisy na odvolanie Krajniaka, lebo je podvodník.

„Každý dôchodca mal dostať 462 eur, dohromady ušetrili 290 miliónov eur, čo je šialená suma,” vyhlásil Fico. Minimálna mzda bude podľa neho tiež nižšia ako mala byť a vláda siahla ľuďom aj na mzdové príplatky. Podľa Fica vláda závidí robotníkovi asi každé euro za tých desať hodín za sústruhom.

Hegera chce Smer-SD odvolávať podľa Fica pre jeho nespôsobilosť a neschopnosť, ale najmä v súvislosti so “škandálom vyťahovania peňazí zo štátneho rozpočtu cez dvorného právnika OĽANO” Michala Miškoviča.

„Sú tam veľké ekonomické zlyhania na jeho strane. Za mňa najväčší škandál zo strany OĽANO je to, akým spôsobom sa rozhodli vyberať peniaze zo štátnych organizácii a ministerstiev cez právnika pána Miškoviča,” uviedol podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák. Celý proces bol podľa jeho slov zrejme riadený z Úradu vlády (ÚV) SR, pretože majú informácie, že Miškovič robil aj u premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Smer-SD si bude nárokovať obsadenie postu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.

„Miesto predsedu NKÚ patrí opozícii. Hovorím to preto, lebo keď som bol predsedom vlády, ako predseda strany SMER-SD som presadzoval myšlienku, že na čelo NKÚ musí ísť opozičný predstaviteľ. A tak sa aj stalo, že sme zvolili za predsedu bývalého poslanca KDH a šéfa SIS za vlády Ivety Radičovej. Už opozičnejší riaditeľ tam nemôže byť,” vyhlásil R. Fico. Predsedníctvo SMER-SD si bude nárokovať aj jednom miesto podpredsedu NKÚ. Opätovne navrhuje na post podpredsedu NKÚ Igora Šulaja, ktorý pôsobí v tejto funkcii už viac ako sedem rokov.

„Budeme žiadať NR SR, aby definitívne vyriešila problém výborov NR SR a post podpredsedu NR SR. Opätovne z tohto miesta chceme požiadať odídencov zo strany Smer-SD, osobitne Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho (obaja nezaradení), aby uvoľnili svoje pozície, ktoré im nepatria,” povedal Fico s tým, že Rašiho funkcia predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií patrí Smeru-SD a na jeho miesto je pripravený Boris Susko. Šéf Smeru-SD dodal, že namiesto šéfa predsedu výboru na kontrolu činnosti SIS po odchode Erika Tomáša (nezaradený) navrhujú Mariána Saloňa. Na miesto predsedu Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu navrhujú Martina Nemkyho.

Fico hovoril aj o zneužívaní značky Smer-SD pri zbere podpisov na vznik novej strany. Zdôraznil, že Pellegrini by mal opustiť funkciu podpredsedu parlamentu, ktorá mu nepatrí, pretože ju získala vo voľbách strana Smer-SD. Dodal, že na post podpredsedu parlamentu je pripravený ako kandidát podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Video: Facebook Smer-SD

- Reklama -