Irán: Muž, ktorý kosákom odťal dcére hlavu, dostal deväť rokov väzenia

0
iránsky prezident Hasan Rúhání (Foto: TASR/AP)

Iránca, ktorý v máji odťal kosákom hlavu svojej 14-ročnej dcére, odsúdili na deväť rokov väzenia. Podľa miestnych médií si však matka nebohej želá jeho popravu, píše agentúra AFP.

Takzvaná vražda zo cti vyvolala v máji v Iráne celonárodné pobúrenie, pričom médiá takéto inštitucionalizované násilie v tejto islamskej republike odsúdili. K vražde došlo 21. mája v severoiránskej provincii Gílán.  

„Napriek tomu, že súdy trvajú na osobitnom riešení prípadu, verdikt súdu mňa aj moju rodinu vydesil,” uviedla pre iránsku polooficiálnu agentúru ILNA matka dievčaťa. Zároveň dodala, že nechce, aby sa jej manžel ešte niekedy vrátil do dediny, v ktorej bývajú, a že sa tiež obáva o životy ostatných členov svojej rodiny.

Dievča ušlo so svojím 35-ročným priateľom po tom, čo jej otec nesúhlasil s tým, aby sa zosobášili. Pár sa ale stihol zosobášiť, keďže v Iráne sú manželstvá povolené od 13 rokov.

Dvojicu po piatich dňoch našla polícia a kontaktovala otca. Dievča sa údajne zverilo policajtom, že sa obáva jeho reakcie. Po príchode domov sa otec nedokázal vyrovnať s jej manželstvom a v noci, keď spala, na ňu zaútočil kosákom.

Podľa miestnych médií sa otec dobrovoľne prihlásil na polícii a k vražde priznal.  
Podľa tradičného iránskeho práva však otcovi, ktorý zabije svoje dieťa, nehrozí trest smrti, uviedla agentúra ILNA s tým, že obvyklým trestom je v takýchto prípadoch väzenie a pokuty.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril poľutovanie nad smrťou dievčaťa a vyzval na rýchle prijatie niekoľkých zákonov zameraných proti páchaniu násilia.

- Reklama -