Zbor väzenskej a justičnej stráže: Rozhodnutie ÚVO nie je právoplatné, pripravujeme žalobu

0
Milan Ivan, generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (Foto: zvjs.sk)

Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pripravuje žalobu a pripomína, že rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie nie je právoplatné. Uviedla to hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Reagoval tak na ÚVO, ktorý skonštatoval, že ZVJS porušil pri uzatvorení zmluvy so spoločnosťou Vel Security zákon.

ZVJS tiež uvádza, že pred kontrolou ÚVO preskúmal proces zadávania zákazky Protimonopolný úrad SR. Ten nezistil pochybenia. “ÚVO neskonštatoval porušenie zákona spôsobom, že by došlo k obmedzeniu podmienok verejného obstarávania,” tvrdí Kacvinská.

Riaditeľstvo ZVJS vyhlásilo v roku 2017 zákazku na “Vybudovanie integrovaného bezpečnostného systému” postupom užšej súťaže. Zákazka nemala obmedzený počet uchádzačov, neobsahovala ani požiadavku na konkrétny typ bezpečnostného systému, približuje Kacvinská.

“V prvej fáze výberu záujemcov predložili žiadosti o účasť štyria záujemcovia, z ktorých traja splnili všetky podmienky účasti vo verejnom obstarávaní. Štvrtý záujemca nepredložil požadované potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti podnikateľa podľa zákona, a to dokonca ani po dodatočnom požiadaní o jeho doplnenie,” povedala hovorkyňa. Dodala, že ostatní traja záujemcovia boli vyzvaní na predloženie ponúk. Vyhodnotenie užšej súťaže podľa Kacvinskej bolo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

Generálne riaditeľstvo ZVJS porušilo pri uzatvorení zmluvy so spoločnosťou Vel Security zákon. Skonštatoval to ÚVO, ktorý v súčasnosti rozhoduje o pokute. Na netransparentnosť zmluvy za 8,5 milióna eur v minulosti upozornila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), podľa ktorej mal Vel Security väzbu na Bonul.

- Reklama -