Grécko plánuje rozšíriť západnú hranicu svojich pobrežných vôd

0
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Grécko plánuje rozšíriť západnú hranicu svojich teritoriálnych vôd v Iónskom mori na 12 námorných míľ, teda viac ako 22 kilometrov. V stredu o tom informoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, píše agentúra Reuters.

Súčasná západná hranica gréckych pobrežných vôd je dlhá šesť námorných míľ. Grécky predseda vlády oznámil, že o plánoch už oficiálne informoval Taliansko a Albánsko, ktorých časti sa taktiež rozprestierajú na iónskom pobreží. Už čoskoro by mal parlamentu predstaviť návrh zákona, dodal.

Premiér svoje rozhodnutie oznámil na stredajšej parlamentnej schôdzi, kde mali poslanci rokovať o schválení júnovej dohody s Talianskom.

Zmluva o námorných hraniciach ustanovuje vytvorenie ekonomickej zóny a zároveň by vyriešila dlhotrvajúci spor o práva na rybolov v Iónskom mori medzi týmito dvoma prímorskými štátmi.

Východný sused Grécka, Turecko, však varovalo, že rozhodnutie rozšíriť hranice aj v Egejskom mori, ktoré tieto dve krajiny rozdeľuje, by Ankara považovala za “dôvod na vyhlásenie vojny”.

V súčasnosti panuje medzi Gréckom a Tureckom napätie pre spory o ložiská zemného plynu a ropy v tejto oblasti.

- Reklama -