Prieskum: Správu so sexuálnym obsahom dostalo vlani každé piate dieťa

0
iphone, smartfón, mobil
Foto: helloolly, Pixabay

Každé piate dieťa dostalo podľa prieskumu EU Kids Online 2020 vlani aspoň jednu správu so sexuálnym obsahom. Sexuálni predátori si vytvoria na sociálnej sieti profil, v rámci ktorého komunikujú s maloletými. Pre dosiahnutie svojich cieľov vytvárajú nátlak a pýtajú si intímne fotografie či videá. Okrem detí sa môžu stať obeťami sexuálnych predátorov aj dospelí. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie Ministerstva vnútra SR.

 „Osoba na druhej strane väčšinou takto získaný materiál použije na vydieranie – či už s finančným, šikanujúcim alebo obťažujúcim motívom,“ upozorňuje rezort vnútra s dôvetkom, že v najhorších prípadoch môže na osobnom stretnutí prísť k sexuálnemu obťažovaniu alebo zneužitiu. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) si myslí, že je dôležité, aby boli mladí ľudia informovaní. „V komunikácii na sociálnych sieťach nesmú byť prehnane dôverčiví, opatrnosť je na mieste, najmä ak komunikujú s neznámymi ľuďmi,“ skonštatoval minister.

Takmer polovica z maloletých obetí sexuálneho predátora sa zdôverí kamarátovi, 31 percent rodičovi a 22 percent o svojej skúsenosti podľa prieskumu nikomu nepovie. Každé piate dieťa vlani dostalo aspoň jednu správu so sexuálnym obsahom, 21 percent bolo vystavených sebapoškodzujúcemu a desať percent samovražednému obsahu. Obete sexuálnych predátorov sa môžu obrátiť na políciu alebo pracovníkov informačných kancelárií pre obete trestných činov v každom krajskom meste osobne, telefonicky, e-mailom alebo prostredníctvom online formulára, informoval rezort vnútra.

- Reklama -