Heger: S pomocou Miškoviča sme na ministerstve identifikovali úspory miliónov eur

0
minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO), Foto: TASR

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) v stredu obhajoval pôsobenie advokáta Michala Miškoviča, ktorý je stíhaný za údajné falšovanie podpisov, na svojom ministerstve. Podľa ministra sa s pomocou tohto právnika podarilo identifikovať možnosti úspor v miliónoch eur. Nezaradení opoziční poslanci Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok v stredu obvinili Miškoviča, že získal štátne zákazky na právne služby pravdepodobne v zmanipulovaných súťažiach.

“Najal som si človeka na to, aby mi za 30 eur na hodinu analyzoval predražené zmluvy, ktoré sa na ministerstve nachádzajú,” povedal Heger. S pomocou Miškoviča podľa ministra identifikovali zmluvy, na ktorých by rezort financií mohol ušetriť milióny eur.

Minister údajne nevedel o tom, že Miškovič vyhral viaceré súťaže na právne služby, ktorých sa zúčastňovali štyri rovnaké firmy. “Treba to preveriť. My sme vždy zástancami toho, že veci majú byť poctivé a transparentné,” povedal Heger.

Miškovičova právnická kancelária získala v poslednom čase od štátnych inštitúcií pod gesciou Ministerstva financií, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a priamo od Ministerstva životného prostredia (MŽP) zákazky vo výške viac ako 800.000 eur.

Opoziční poslanci majú údajne informácie o netransparentnom vyhlásení súťaže na MŽP SR, ktoré podľa Eštoka mohol v závere marca rozoslať z počítača na sekretariáte rezortu sám Miškovič. Navyše je podľa Eštoka v spise na verejné obstarávanie právnych služieb na tomto ministerstve napísané, že právnické kancelárie boli oslovené priamo na pokyn ministra Jána Budaja (OĽANO).

vo videu E. Heger, minister financií SR zdroj: TASR

- Reklama -