Londýnske letisko Gatwick plánuje zrušiť takmer štvrtinu pracovných miest

0
travel, transport system, sky
Ilustračná snímka (Foto: JoeBreuer, Pixabay)

Londýnske letisko Gatwick plánuje zrušiť približne 600 pracovných miest, čo je takmer štvrtina z celkovej pracovnej sily. Ako dôvod uviedlo prudký pokles dopytu po leteckej doprave v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

Podľa vedenia letiska, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters, klesol počet cestujúcich v auguste oproti rovnakému mesiacu minulého roka približne o 80 %. August pritom býva pre letiská jedným z najrušnejších mesiacov. Vedenie Gatwicku preto informovalo, že čoskoro začne so zamestnancami konzultácie o zrušení zhruba 600 pracovných pozícií.

Plány letiska nasledujú krátko po tom, ako viaceré aerolínie oznámili v dôsledku pandémie pozastavenie svojich aktivít na letisku Gatwick a prepúšťanie. British Airways, easyJet a Virgin Atlantic informovali o zrušení tisícok pracovných pozícií a varovali, že potrvá niekoľko rokov, než sa trh leteckej dopravy zotaví na úroveň spred koronakrízy.

Aerolínie a zástupcovia letísk preto vyzvali britskú vládu, aby v rámci bezpečnostných opatrení ustúpila od karantény, čo odrádza ľudí od využívania leteckej dopravy. Chcú, aby sa namiesto toho viac zamerala na testovanie.

“Momentálne rokujeme s vládou o tom, akú podporu sektoru je pripravená v tomto období ponúknuť,” povedal šéf letiska Gatwick Stewart Wingate. V súčasnosti je 75 % zamestnancov letiska chránených vládnym programom na udržanie pracovných miest. Tento program sa však v októbri skončí.

- Reklama -