Prešov otvorí všetky školy, budú sa riadiť troma fázami

0
Učiteľka v triede - ilustračná snímka. Foto: TASR

Všetky školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov sú už pripravené na otvorenie po letných prázdninách. Na každej škole budú zavedené sprísnené hygienické opatrenia v zmysle usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Školský rok 2020/2021 sa podľa jeho slov začne v stredu (2. 9.) vo všetkých 12 základných školách (ZŠ), 20 materských školách (MŠ), troch základných umeleckých školách a ABC – Centre voľného času v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

“Každá škola a každé školské zariadenie bude mať vytvorenú izolačnú miestnosť na účely izolácie dieťaťa, u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia COVID-19, podľa pokynov MŠVVaŠ SR,” vysvetlil Tomek.

Ako ďalej povedal, rezort školstva pripravil pre školy a školské zariadenia manuály, ktoré upravujú organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania pre školský rok 2020/2021. “Odporúčané pravidlá mesto Prešov v plnej miere zavádza do praxe, pričom školská dochádzka je od septembra povinná,” zdôraznil Tomek s tým, že školy a školské zariadenia sa budú riadiť troma fázami.

“Zelená fáza je bezpečná, nikto z detí ani zo zamestnancov nemá podozrenie ani ochorenie COVID-19. Oranžová fáza sa prijme pri podozrení jedného dieťaťa, žiaka alebo zamestnanca školy na ochorenie COVID-19. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení pri dvoch a viac potvrdených pozitívnych prípadoch ochorenia COVID-19 medzi deťmi, žiakmi, nepedagogickými pracovníkmi, jedným pedagogickým pracovníkom alebo v prípade nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva,” vysvetlil hovorca mesta.

V súvislosti s pandémiou sa v meste nebude organizovať hromadné otvorenie školského roka. Prvé dva týždne od stredy (2. 9.) do pondelka (14. 9.) sa budú školy a školské zariadenia riadiť špeciálnym usmernením, podľa ktorého budú platiť sprísnené podmienky.

Deti v MŠ a žiaci prvého stupňa ZŠ majú počas tohto obdobia odporúčané nosenie rúšok, pre žiakov druhého stupňa ZŠ a zamestnancov škôl je nosenie rúšok povinné.

“Povinnosťou každého rodiča alebo zákonného zástupcu v prípade, že u jeho dieťaťa vznikne podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19, je bezodkladne o tejto situácii informovať školu, respektíve školské zariadenie,” dodal Tomek.

Ďalšie podmienky, ktoré musia rodičia dodržiavať, sú zverejnené na webstránke mesta.

- Reklama -