Vláda prerokuje minimálnu mzdu, 13. dôchodok, dane aj zákon o bankách

0
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) rád využíva grafy a porovnávania s s predchádzajúcou vládou. Foto TASR - Martin Baumann

Návrh na zvýšenie minimálnej mzdy, zmeny pri 13. dôchodku či prijatie ďalších opatrení na zamedzenie daňových únikov. Týmito zámermi sa bude v stredu zaoberať vládny kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Hlavnou témou stredajšieho rokovania bude najmä minimálna mzda. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní tripartity predstavil nový finálny návrh, podľa ktorého má minimálna mzda od budúceho roka vzrásť z 580 eur na 623 eur v hrubom. Upustí sa však od zavedenia štartovacej mzdy a upraví sa aj automat, podľa ktorého sa má minimálna mzda zvyšovať, ak sa nedohodnú na jej výške sociálni partneri.

Kabinet prerokuje aj návrh zákona o 13. dôchodku, ktorý ešte pred parlamentnými voľbami prijala vtedajšia vláda. Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, predchádzajúca vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť.

Jeho výška mala byť pre jednotlivých poberateľov na základe súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Ministerstvo práce však pripravilo zmeny, podľa ktorých senior s dôchodkom do 214,82 eura má dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura.

Okrem návrhov z dielne ministerstva práce má vláda prerokovať aj návrhy Ministerstva financií (MF) SR.

Rezort pripravil návrh zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, návrh zákona o bankách, návrh zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ako aj novelu zákona o dani z príjmov.

Návrh zákona o dani z príjmov podľa rezortu financií pozitívne ovplyvní predovšetkým fyzické osoby-podnikateľov a právnické osoby, ktorým bude správca dane zasielať oznámenie o výške a splatnosti preddavkov na daň z príjmov.

“Rovnako pozitívne ovplyvní aj daňovníkov-právnické osoby, ktoré nebudú musieť vykonávať vyrovnanie preddavkov zaplatených do lehoty na podanie daňového priznania,” priblížil rezort financií v doložke vplyvov k návrhu zákona. Ide o takzvané rozšírenie benefitov poskytovaných finančnou správou.

V rámci opatrení proti vyhýbaniu sa plneniu daňových povinností sa zavádzajú nové pravidlá pre hybridné reverzné nesúlady a pre zdaňovanie príjmov kontrolovaných zahraničných spoločností u fyzických osôb.

Vyhýbanie daňovým povinnostiam sa týka schránkových firiem. Obmedziť takéto situácie majú takzvané CFC pravidlá, teda pravidlá pre kontrolované zahraničné spoločnosti uplatňované na fyzické osoby, a to zdanením príjmu dosiahnutého týmito spoločnosťami.

Novelou zákona o DPH má od 1. januára budúceho roka dôjsť k zásadným zmenám pri uplatňovaní tejto dane pri elektronickom obchodovaní s tovarom.

Po novom sa má zrušiť oslobodenie od dane pri dovoze malých zásielok z tretích štátov, ktorých hodnota nepresahuje 22 eur. Ide o tovary, ktoré sú napríklad objednávané cez e-shopy v tretích krajinách a následne sú dopravované do Európskej únie.

Rozsiahly program vlády obsahuje aj návrh z dielne ministerstva spravodlivosti či ministerstva životného prostredia. Vláda má napríklad prerokovať aj návrhy nariadení, ktorými sa za chránený areál vyhlási Čenkov, Síky, Panské lúky či Marcelovské piesky.

- Reklama -