Ruská Duma začne vyšetrovať možné zapojenie “cudzích síl” do otravy Navaľného

0
Vjačeslav Volodyn, predseda dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy. Foto: TASR

Predseda dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy – Viačeslav Volodin nariadil v utorok začatie vyšetrovania možného zapojenia zahraničných síl do údajnej otravy kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Bezpečnostný výbor Dumy bude poverený analyzovať čo sa stalo a zistiť, či išlo o pokus cudzích štátov poškodiť zdravie ruského občana a spôsobiť tým v Rusku napätie, ako aj formulovať nové obvinenia proti našej krajine,” uviedol Volodin v stanovisku.

Navaľnyj je hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Tamojší lekári sa na základe klinických testov domnievajú, že bol otrávený.

Nemeckí lekári v pondelok oznámili, že v Navaľného tele sa našli tzv. inhibítory cholinesterázy. Ruskí lekári, naopak, tvrdia, že testy, ktoré Navaľnému robili v Omsku, prítomnosť týchto látok vylúčili.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v utorok obvinenia voči Rusku odmietol s tým, že nevidí dôvod na kriminálne vyšetrovanie v súvislosti s Navaľného zdravotným stavom. Ten mohlo podľa jeho slov vyvolať množstvo príčin.    

„Ak sa nájde látka, (ktorá spôsobila jeho stav), a ak sa zistí, že je jedovatá, potom bude aj dôvod na vyšetrovanie,” povedal Peskov.

Navaľného previezli letecky do Berlína v sobotu 22. augusta z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali, keďže mu prišlo zle počas letu zo sibírskeho Tomska. Neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche.

- Reklama -