Litva a Bielorusko sa navzájom obvinili z narušenia štátnych hraníc

0
Muž máva historickou bieloruskou vlajku pred príslušníkmi poriadkovej polície počas pokračujúcich protivládnych protestov. Foto: TASR/AP

Litva a Bielorusko sa v pondelok navzájom obvinili z narušenia štátnych hraníc po tom, čo litovskí demonštranti v prejave solidarity s bieloruskými protestujúcimi vypustili v nedeľu do vzduchu balóny a tie údajne smerovali do Bieloruska. Litva zas tvrdí, že bieloruský vojenský vrtuľník prekročil jej hranice len pár minút predtým, ako sa medzi mestom Vilnius a hranicou štátu chytili za ruky tisíce aktivistov a vytvorili tak ľudskú reťaz.    

“Bieloruského veľvyslanca sme si predvolali na ministerstvo zahraničných vecí a odovzdali sme mu sťažnosť z dôvodu narušenia hranice štátu,” oznámilo ministerstvo.

Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že zabránilo “pokusu o narušenie” vzdušného priestoru svojej krajiny “sondou tvorenou ôsmimi balónmi s protivládnymi symbolmi”. Ministerstvo dodalo, že “vďaka rozhodnej reakcii posádok vrtuľníkov Mi-24 bol let balónov prerušený bez použitia zbraní”.
Vytvorením ľudskej reťaze si jej účastníci pripomenuli pokojnú politickú demonštráciu.

- Reklama -