USA: Guvernér Kalifornie požiadal Austráliu a Kanadu o pomoc pri hasení požiarov

0
Na snímke plamene na ceste Interstate 80 v kalifornskom meste Vacaville 19. augusta 2020. Tisíce ľudí museli v dôsledku lesných požiarov opustiť svoje domovy vo viacerých oblastiach neďaleko mesta San Francisco (Foto: TASR/AP)

Guvernér amerického štátu Kalifornia, ktorý v posledných dňoch sužujú rozsiahle lesné požiare, požiadal o pomoc pri ich hasení aj Austráliu a Kanadu. Informovala o tom v nedeľu spravodajská televízia BBC.

Na pomoc tiež prichádzajú záchranné zložky z ostatných amerických štátov ako Oregon, Nové Mexiko či Texas.

Úrady doposiaľ registrujú 560 požiarov. Niektoré z nich sú najväčšie, aké kedy v Kalifornii zaznamenali. “Tieto požiare vyčerpávajú naše zdroje a personál,” uviedol kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Najhoršia je situácia v horských oblastiach južne a východne od mesta San Francisco.

Požiare si už vyžiadali šesť obetí na životoch a najmenej 43 ľudí vrátane hasičov bolo zranených. V dôsledku požiarov muselo svoje domovy opustiť približne 175.000 ľudí. Plamene dosiaľ zničili stovky budov a ďalšie tisíce sú naďalej v ohrození. Požiare pohltili už viac ako 3.121 štvorcových kilometrov územia.

V utorok vyhlásil Newsom v Kalifornii núdzový stav. Predpokladá sa, že požiare spôsobila vlna horúčav v kombinácii s údermi vyše 12.000 bleskov, ktoré sa vyskytli počas posledných troch dní. V národnom parku Death Valley (Údolie smrti) namerali minulú nedeľu teplotu 54,4 stupňa Celzia.
Lesné požiare sú v Kalifornii čoraz častejšie a rozsiahlejšie. Najničivejší požiar v dejinách tohto amerického štátu vypukol v novembri 2018 a vyžiadal si 86 obetí na životoch.

- Reklama -