Žiť v demokracii a slobode je stále veľmi vzácnou výsadou, uviedol pri obnovenom pamätníku SNP v Kunerade Naď

0
Vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas príhovoru pri pamätníku SNP v Kunerade. Foto: TASR

Obnovený pamätník Slovenského národného povstania (SNP) v Kunerade (okres Žilina) odhalili v sobotu pri príležitosti osláv 76. výročia SNP. Pamiatku padlých hrdinov protifašistického odboja si uctil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zdôraznil, že sloboda Slovákov bola vykúpená veľmi draho – utrpením a životmi ľudí.

„Za odvahu postaviť sa za právo a slobodu vlasti a národa aj pod hrozbou smrti sú pre mňa účastníci SNP skutoční hrdinovia,” vyzdvihol Naď. Podotkol, že ani v súčasnosti nie sú tieto princípy vo svete samozrejmosťou. „Práve naopak – potvrdzuje sa, že žiť v demokracii a slobode je stále veľmi vzácnou výsadou,” dodal.

Kuneradský pamätník je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najväčšie slovenské pamätníky pripomínajúce SNP. Postavili ho v roku 1965 a slávnostne odhalili v novembri 1966. Posledných 30 rokov chátral, starali sa oň len miestni obyvatelia a v posledných rokoch dobrovoľníci z občianskeho združenia (OZ) AKURAD.

Pamätník SNP v Kunerade. Foto: TASR

„V roku 2020 sme získali na obnovu pamätníka dotáciu od ministerstva obrany vo výške 5000 eur. Obnova je príkladom spolupráce súkromného vlastníka – majiteľov Kuneradského zámku, ktorým patrí aj areál pamätníka s parkom, občianskeho sektora a podpory zo strany štátu,” uviedla predsedníčka združenia Petra Dubeňová.

V Kuneradskom zámku mala počas SNP veliteľstvo II. slovenská partizánska brigáda Milana Rastislava Štefánika. Preto zámok 25. septembra 1944 nemecké jednotky vypálili.

- Reklama -