Turecko: Právnici žiadajú slobodu pre obhajcov ľudských práv, ktorí držia viac ako polroka hladovku

0
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan . Foto: TASR/AP

Viaceré právnické zoskupenia v Turecku požadujú, aby boli na slobodu prepustení dvaja ľudskprávni obhajcovia, ktorí už od februára držia hladovku a momentálne sú v kritickom stave. Informovala o tom v sobotu na svojej internetovej stránke rakúska stanica ORF.

Ebru Timtiková a Aytač Ünsal patria podľa ich podporovateľov k celkovo 18 právnikom v Turecku, ktorí boli za údajné členstvo v teroristickej organizácii odsúdení na dlhoročné tresty väzenia.

Istanbulský súd v roku 2019 odsúdil Ünsala na viac než desať rokov väzenia a Timtiková dostala viac než 13-ročný trest väzenia za údajné prepojenie na Revolučný front ľudového oslobodenia (DHKP-C), čo je militantná skupina zakázaná nielen v Turecku, ale aj Spojených štátoch a EÚ.

Uväznení právnici sú súčasťou združení, ktoré často zastupujú členov tamojšej opozície.

Timtiková a Ünsal sú momentálne pre zlý zdravotný stav hospitalizovaní v istanbulských nemocniciach. Predseda advokátskej komory v meste Izmir Özkan Yücel uviedol, že v nemoniciach sa ich stav ešte zhoršil. Dôvodom je podľa jeho slov používanie mučiacich metód a nepretržitého osvetlenia miestností, kde ležia.

Predseda advokátskej komory v Istanbule Mehmet Durakoglu uviedol, že Timtiková je v “kritickom stave” a Ünsalov život je takisto “vo veľmi vážnom nebezpečenstve”.

„Po 200 dňoch hladovky si robíme veľké starosti,” povedala pre DPA v Istanbule Irma van den Bergová z organizácie Anwälte für Anwälte (Právnici pre právnikov). Turecko vyzvala, aby právnikov prepustilo a vyhovelo požiadavke spravodlivého procesu.

V apríli a v máji 2020 zomreli po dlhotrvajúcich hladovkách členovia obľúbenej ľavicovej hudobnej skupiny Grup Yorum Ibrahim Gökček a Helin Böleková. Tí protestovali proti represiám a raziám či zákazom koncertov

- Reklama -