Neviem, ktorý politik, ale SMK bude určite hrať prvé husle, myslí si analytik Baránek

0
Ján Baránek. Reprofoto: Teraz.sk

V pripravovanej spoločnej strane, ktorú pripravujú SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť, bude hrať prvé husle určte Strana maďarskej komunity, myslí si v rozhovore pre ParlamentnéListy.sk politický analytik Ján Baránek. Podľa neho na reálnej šanci tohto subjektu prekročiť päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu v najbližších voľbách nemení nič ani fakt, že dve menšie strany sa k spoločnej deklarácii nepridali.

Maďarské strany na Slovensku sa držia povolebných proklamácií a pokračujú v snahe o zjednotenie maďarských síl. Strany SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť uzavreli dohodu o vytvorení spoločného maďarského politického subjektu. Podľa predsedu Mosta by v ňom mali mať miesto aj iné národnosti, ostatní by prioritne riešili problémy maďarskej menšiny.  Ako hodnotíte prípravu tohto subjektu?

Proti ich snahe vytvoriť si etnickú stranu sa nedá namietať, nevidím dôvod, prečo by v nej mali byť iné národnosti. 

Čiže projekt Mosta-Híd ako občianskej, viacnárodnostnej strany je prekonaný?

Asi áno. Tento projekt nevyvolal podporu u maďarského premiéra Viktora Orbána. Navyše SMK, ktoré Orbán podporuje, chce čisto maďarskú stranu. Je to aj logické vyústenie snahy, aby Maďari mali zastúpenie v parlamente. Tváriť sa, že budú zastupovať Rusínov, Karpatských Nemcov… Vždy je košeľa bližšia ako kabát a ono by to nefungovalo. Skôr či neskôr by došlo k sporom a toto je aj taká najlepšia forma, ako to spraviť.

V Komárne neboli zastúpené dve menšie maďarské strany: Maďarská kresťanskodemokratická aliancia, ktorá kandidovala vo februári spolu s Mostom, a Maďarské fórum Zsolta Simona, ktoré išlo do volieb na kandidátke Maďarskej komunitnej spolupatričnosti. Znamená to, že nedôjde k úplnému zjednoteniu celej maďarskej politickej scény u nás?

To sú marginálne strany, z toho by som nerobil problém. Relevantnými stranami sú SMK a Most, či budú tie dve malé straničky súčasťou spoločného projektu, nemá pre jeho úspech význam.

Vedenia troch strán sa zhodli, že nová strana má mať korektný vzťah s vládou v Budapešti. Nie je to prirýchle deklarovanie, keď spoločná strana ešte nie je na svete?

Je logické, že chcú mať korektné strany aj s vládou v Maďarsku. Je otázne, čo si predstavujú pod pojmom “korektné vzťahy”, lebo korektné vzťahy chce mať s Budapešťou aj slovenská vláda… Či je to v ich ponímaní nadštandardný vzťah, povedzme obnášajúci aj finančnú podporu, alebo korektný vzťah vzhľadom na nedávnu minulosť Mosta-Híd, ktorý sa s Orbánom nemusel, nevedno. 

Bývalý predseda Mosta-Híd Béla Bugár medzi účastníkmi deklarácie ani nebol. Myslíte si, že sa začína nová éra už bez dlhoročných vrcholných politikov maďarských strán?

Určite áno. Bugár má za sebou neúspešný príbeh posledných volieb, je najvyšší čas, aby išiel do politického dôchodku. Je z nich najdlhšie slúžiacim politikom. Navyše mal s Orbánom zlé vzťahy, takže by to bolo aj pochopiteľné.

Bude mať nový subjekt šancu na prekročenie päťpercentnej hranice v najbližších voľbách?

Určite áno. Nie je dôvod, aby nemal.

V júni Strana maďarskej komunity predložila premiérovi Igorovi Matovičovi požiadavky s názvom Memorandum maďarskej komunity, ktorú premiér prijal s nevôľou. Je toto ďalší prejav toho, že SMK sa znovu snaží zohrávať významnejšie postavenie na našej politickej mape?

Samozrejme. V novej strane bude hrať SMK hlavné slovo a aj memorandum bolo pre nich posilnenie aj čo sa týka ich ďalších ambícii a treba s tým rátať.

Takže SMK bude podľa vás hrať prvé husle?

Rozhodne áno. Neviem, ktorý politik, ale určite to bude SMK.

- Reklama -