Cichanovská vyzvala na zintenzívnenie štrajkov v bieloruských továrňach

0
Bieloruská opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská a litovský premiér Saulius Skvernelis. (Foto: TASR/AP

Hlavná súperka bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka Sviatlana Cichanovská vyzvala v piatok na zintenzívnenie štrajkov v bieloruských továrňach s cieľom dosiahnuť vypísanie nových prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

“Žiadam Vás – pokračujte v štrajkoch a rozširujte ich. Nenechajte sa oklamať zastrašovaním,” povedala Cichanovská vo videoposolstve určenom bieloruským občanom, ktoré bolo zverejnené v piatok.

Zamestnanci dvoch bieloruských závodov na výrobu traktorov a kolesových ťahačov vstúpili do štrajku už minulý týždeň. Pridali sa tak k desaťtisícom demonštrantov, ktorí od vyhlásenia podľa nich zmanipulovaných výsledkov volieb z 9. augusta protestujú proti Lukašenkovmu režimu a násilným zásahom voči protestujúcim zo strany bezpečnostných zložiek.

Lukašenko v pondelok podľa správy bieloruskej agentúry Belta povedal, že je ochotný deliť sa o moc a aj zmeniť ústavu, nie však pod tlakom demonštrácií a štrajkov. Jedna z požiadaviek opozície je vyhlásenie nových a spravodlivých volieb, čo však Lukašenko odmieta.

- Reklama -