Žilina: Mesto podporí vrcholových športovcov, dá im 50 000 eur

0
Peter Fiabáne, primátor Žiliny (Autor: TASR)

Mesto Žilina podporí tento rok vrcholových športovcov celkovou sumou 50.000 eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je 30.000 eur určených na podporu seniorských extraligových klubov v olympijských športoch, 10.000 eur pre extraligové kluby v neolympijských športoch a 10.000 eur na podporu vrcholových športovcov v individuálnom športe.

Doplnil, že maximálna výška podpory pre extraligový klub v olympijskom športe je 30.000 eur a v neolympijskom športe 5000 eur. “Športovci jednotlivci môžu získať podporu maximálne do výšky 3000 eur. Uzávierka na zasielanie žiadostí o poskytnutie športovej dotácie je do 14. septembra, pričom financie je možné použiť len na aktivity v aktuálnom kalendárnom roku (2020). Bližšie informácie nájdu záujemcovia na internetovej stránke mesta v sekcii občan,” uviedol Miškovčík.

“Teší ma, že napriek aktuálnej mimoriadnej situácii v súvislosti s novým koronavírusom, ktorá ma negatívny dosah aj na rozpočet mesta, sa nám v spolupráci s poslancami Mestského zastupiteľstva v Žiline podarilo vyčleniť financie na podporu vrcholových športovcov. Šport je celosvetový fenomén a očakávania verejnosti, ale aj samotných športovcov sú veľké. Napriek podmienkam, ktoré sú v porovnaní s inými krajinami v zahraničí nie vždy priaznivé, nám športovci robia veľmi dobré meno a dosahujú vynikajúce výsledky,” povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Rozpočet klubu, ktorý sa o podporu vo vyhlásenej výzve o športové dotácie uchádza, môže byť najviac 15-násobok maximálnej podpory. “Pôsobiť musí v najvyššej celonárodnej seniorskej súťaži. Na národnej úrovni musia byť v danom športe minimálne dve seniorské súťaže. Klub musí pôsobiť a byť registrovaný na území mesta Žilina, zároveň však nesmie byť financovaný z rozpočtu mesta ani zriadený samosprávou. Žiadatelia z radov reprezentantov by mali byť občanmi mesta alebo členmi klubu pôsobiaceho na jeho území. Podmienkou je tiež účasť minimálne na dvoch podujatiach kategórie majstrovstvá sveta alebo Európy, európsky alebo svetový pohár v roku 2019,” dodal hovorca mesta Žilina.

- Reklama -