Počet firiem v daňových rajoch opäť vzrástol

0
Ilustračná snímka. (Foto: Free-Photos, Pixabay)

Krajiny s daňovým zvýhodnením sú pre Slovákov stále lákavé. Aktuálne sa v týchto krajinách nachádza dovedna 5268 slovenských spoločností, pričom v druhom štvrťroku 2020 medzikvartálne počet firiem v daňových rajoch vzrástol o 19 spoločností. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.  

Podľa počtu spoločností dominovali Spojené štáty americké.

„Podnikanie za Atlantickým oceánom rastie v posledných mesiacoch najvýraznejšie. Kým v prvom kvartáli sa tam usídlilo 57 nových firiem, v druhom kvartáli to bolo 56 firiem. Spolu tak v USA evidujeme 1341 firiem so slovenským majiteľom, a to aj napriek tomu, že Spojené štáty americké nie sú typickým daňovým rajom, avšak podnikateľom poskytujú viacero biznisových výhod, medzi ktoré patria aj lepšie daňové podmienky ako na Slovensku,” uviedla Petra Štěpánová, analytička spoločnosti Bisnode. Žiadna z krajín nezaznamenala taký nárast ako USA. Druhou top destináciou bola Panama, kde medzikvartálne pribudlo deväť spoločností, celkovo tak v krajine sídli 141 firiem.

Naopak, výrazný pokles pociťoval opäť Cyprus. Ten v prvom štvrťroku tohto roka prišiel o 20 našich spoločností, v druhom o 24 firiem. Na cyperských schránkach tak dnes Bisnode eviduje celkovo 1015 našich podnikateľov. Napriek tomu je Cyprus po USA a Holandsku, v ktorom sídli 1168 firiem, tretím najobľúbenejším daňovým rajom pre našich podnikateľov.

Vlastníci majú v základnom kapitáli firiem v daňových rajoch aktuálne zainvestovaných viac ako 10,45 miliardy eur, čo predstavuje pokles oproti prvým trom mesiacom roka. V tom čase podľa dát Bisnode podnikatelia ovládali 10,6 miliardy eur v základom imaní firiem v daných destináciách.  

- Reklama -