Odluka cirkvi od štátu nie je témou dňa, zhodujú sa ministri

0
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR

Otvárať v tejto dobe otázku odluku cirkvi od štátu nie je namieste. Je o tom presvedčený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý vychádza aj z faktu, že v roku 2019 prišlo k novele zákona o financovaní cirkví, pričom išlo o široký konsenzus.

“Musíme si tiež uvedomiť, že tradičné cirkvi majú v našej spoločnosti historicky dané miesto a patria ku kultúrnej identite Slovenska. Rovnako tak je potrebné vnímať aj kultúrne dedičstvo, ktoré predstavujú sakrálne objekty, o ktoré je povinnosťou štátu sa postarať,” zdôraznil Krajniak.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vníma, že podobná diskusia má miesto v demokratickej krajine, nie je však témou dňa.

Podobne zmýšľa minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). “V tomto volebnom období je prioritou rekonštrukcia štátu a návrat dôvery občanov v štát,” zdôraznil. Netají však zároveň, že je stúpencom nezávislej cirkvi od štátu, podporuje systém asignovaných daní. Poukazuje na to, že v zahraničí tento systém funguje a pomáha tvoriť dobre financovanú a na politike nezávislú cirkev.

- Reklama -