Sto nových nakazených koronavírusom Krajčí: Druhá vlna pandémie bude možno výraznejšia ako prvá

0
minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) Foto: TASR

Pod vyšší počet pozitívne testovaných na nový koronavírus za utorok (18. 8.)- 100 nových prípadov nákazy – sa podpisuje aj fakt, že počas víkendu sa testuje menej a na začiatku pracovného týdňa sa intenzívnejšie dohľadávajú kontakty s pozitívne testovanými. Pred stredajším rokovaním vlády to priznal minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Preto podľa neho jedno číslo nie je úplne smerodajné, v každom prípade je presvedčený, že štatistiky potvrdzujú, že nastala druhá vlna pandémie nového koronavírusu.

“Vzhľadom na uvoľnené opatrenia je možné očakávať, že druhá vlna pandémie bude minimálne na Slovensku, čo sa týka početnosti prípadov a hospitalizovaných ľudí, výraznejšia ako prvá,“ upozornil.

Vyzval preto verejnosť k zodpovednému dodržiavaniu epidemiologických opatrení, ktoré sa počas prvej vlny ukázali ako opodstatnené a efektívne. Zdôraznil, že COVID-19 je vážne ochorenie. Vyzval aj k obozretnosti v prípade cestovania do zahraničia, vrátane zváženia cestovania do Chorvátska, ktoré niektoré krajiny zaradili do nebezpečnej červenej zóny.

Krajčí v tejto súvislosti dodal, že sa neplánuje zavedenie tak radikálnych opatrení ako počas prvej vlny. Občania sú podľa neho edukovaní a vedia, ako sa chrániť. Konzílium epidemiológov a verejných zdravotníkov zasadne podľa neho najneskôr 27. augusta, pričom opatrenia by sa mali prijímať každé dva týždne.

Minister zároveň po rokovaní vlády uviedol, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť preplácaná. V súvislosti s vakcínou proti chrípke je podľa neho potrebné zamerať sa na rizikové skupiny, aby boli vakcíny podané všetkým, ktorí to potrebujú.

Krajčí sa bude podľa svojich slov snažiť zadefinovať spravodlivé kritériá pre všetkých zdravotníkov, ktorí budú v prvej línii. “Musíme si najprv dohodnúť, tie štyri rezorty, akým spôsobom si rozdelíme balík, ktorý nám pán premiér určil,” reagoval na otázku, kto dostane odmeny zo sľubovaného balíka vo výške 50 miliónov eur.

Premiér Matovič na margo prírastku 100 ľudí uviedol, že to nie je dôvod na spokojný spánok. “Verím, že to pandemická komisia zvládne.”

Na Slovensku v utorok (18. 8.) pribudlo 100 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 3684 testov. Celkovo tak v krajine evidujú 3022 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczisk.sk.

- Reklama -