Advokátska komora navrhuje reguláciu odmien pre advokátov poskytujúcich služby štátu

0
Tomáš Borec, predseda Slovenskej advokátskej komory (Autor: TASR)

Slovenská advokátska komora (SAK) navrhuje regulovanie odmien za právne služby poskytované Slovensku. V otvorenom liste predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽANO) to uviedol predseda SAK Tomáš Borec. Informovala o tom Alexandra Donevová, hovorkyňa SAK.

„Dovoľte mi konštatovanie, že ponuka právnych služieb sama o sebe nemôže byť pochybením,“ pripomenul Borec. V liste sa zastáva kolegov z advokácie a zároveň ponúka spoluprácu komory pri zisťovaní a disciplinárnom postihovaní možných pochybení pri právnych službách poskytnutých štátu.

Ako riešenie navrhuje Borec zákonné regulovanie odmien pre advokátov, ktorým by sa dalo predchádzať špekuláciám a možným pokušeniam na strane objednávateľa právnych služieb.
Zároveň navrhuje SAK vytvoriť zoznam advokátov poskytujúcich služby pre štát. Ten by obsahoval zoznam odborných zameraní potrebných pre právne služby štátu, informáciu o rámcovej časovej kapacite advokátov ako aj informáciu o disciplinárnych opatreniach uložených komorou.

Na margo nápadu premiéra a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) vytvoriť Štátny úrad právneho zastupovania, Borec pripomenul, že podobný nápad mali v komunikácii cez Threemu obžalovaný Marian Kočner a obvinená bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. „A preto ho ponecháme bez komentára,“ uzavrel Borec.

V závere listu Borec požiadal Matoviča opätovne o podporu novely zákona o advokácii, ktorý by umožnil komore primeraným spôsobom informovať verejnosť o prebiehajúcich sťažnostných konaniach a uložených disciplinárnych opatreniach. Tým by chcel Borec „preukázať aj verejne našu kompetentnosť pri disciplinárnom konaní“.

- Reklama -