Poľský šéf diplomacie telefonoval s Cichanovskou

0
Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz. Foto: TASR

Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz telefonoval v pondelok so Sviatlanou Cichanovskou, hlavnou opozičnou kandidátkou nedávnych prezidentských volieb v Bielorusku. Hovorili spolu o aktuálnej situácii v tejto krajine, kde sa konajú masové protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Ako informovala agentúra PAP, Czaputowicz počas rozhovoru vyjadril podporu Poľska dialógu v Bielorusku. Takisto Cichanovskú informoval o plánovanej pomoci pre Bielorusko, ktorú v piatok predstavil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Czaputowicz považuje dialóg za jediný spôsob, ako vyriešiť povolebnú konfliktnú situáciu v Bielorusku, a uviedol, že Cichanovskej iniciatíva zvolať koordinačnú radu v tejto veci je “dobrým krokom” k vytvoreniu platformy pre dialóg.

Cichanovská sa poďakovala Poľsku a EÚ za to, že Bielorusom vyslovili podporu.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

Cichanovská, ktorá musela utiecť pod údajným nátlakom zo strany bieloruskej vlády do Litvy, v pondelok vyhlásila, že je pripravená viesť krajinu.

- Reklama -