Bielorusko: Vláda podala demisiu, ide o formálny krok do vytvorenia vlády novej

0
Bieloruskí podporovatelia opozície počas "Pochodu za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách, archív. (Foto: TASR/AP)

Bieloruská vláda podala v pondelok demisiu do rúk staronového prezidenta Alexandra Lukašenka. Ide o formálny krok realizovaný v súlade s výkonným nariadením prezidenta z 15. augusta, informovala agentúra TASS.

Podľa bieloruských zákonov vláda po zvolení nového prezidenta automaticky podáva demisiu. V súlade so zmieneným nariadením však musia premiér, podpredsedovia vlády, ministri i štátni tajomníci plniť svoje povinnosti dovtedy, kým prezident nevytvorí vládu novú.
Lukašenko pred dvoma dňami ohlásil, že vládny kabinet už má takmer sformovaný.

Lukašenko získal v prezidentských voľbách z 9. augusta 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu, ktorý zastáva už od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská získala 10,12 percenta hlasov.

Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb. Po ich zverejnení vypukli v Bielorusku okamžite pouličné protesty, voči ktorým zasiahli bezpečnostné zložky s nebývalou brutalitou. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, tisíckach zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

Cichanovská ešte počas povolebnej noci odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. Podľa svojich priaznivcov musela z vlasti ujsť pre nátlak zo strany Lukašenkovej vlády. Z Litvy už Cichanovská zverejnila viacero videí, v ktorých vyjadrila podporu protestujúcim Bielorusom a vyzvala na zastavenie policajného násilia voči nim. V pondelok tiež oznámila, že je pripravená viesť Bielorusko a zároveň vyzvala na “čo najskoršie” vyhlásenie nových volieb a “prepustenie všetkých politických väzňov”.

- Reklama -