V Taliansku zavádzajú na tri týždne prísnejšie opatrenia

0
Ochranné rúško leží na zemi neďaleko Námestia Sv. Petra v Ríme. Foto: TASR/AP

Taliansko nariadilo trojtýždňové zatvorenie všetkých diskoték a tanečných priestorov, pretože zažíva nárast v prípadoch nákazy koronavírusom. Zhoršenie situácie pripisujú úrady sčasti aj mladým návštevníkom či účastníkom večierkov. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

V dekréte, podpísanom ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, vláda tiež nariaďuje, že od 18.00 h do 06.00 h bude povinné nosiť rúško na verejných miestach, kde sa môžu vytvárať skupiny ľudí.

Nové opatrenie, ktoré začne platiť v pondelok a bude trvať do 7. septembra, prišlo po sporoch medzi vládou a regiónmi o sektor nočného života. Ten totiž zamestnáva takmer 50 000 ľudí v 3000 kluboch po celej krajine, uviedli odbory nočných podnikov SILB.

Rozhodnutie padlo počas veľkého víkendového sviatku “Ferragosto”, keď ide väčšina Talianov na pláž.

Talianske noviny priniesli v posledných dňoch zábery na davy mladých prázdninujúcich ľudí, ktorí oslavujú a zabávajú sa na diskotékach pod holým nebom. Zdravotnícke úrady vyjadrili obavy, že nákaza koronavírusom sa môže znovu veľmi rozšíriť.

Niektoré regióny, napríklad Kalábria na juhu, už nariadili zatvorenie diskoték a ďalších tančiarní, ale iné, ako Sardínia, ich nechali otvorené.

Taliansko bolo prvou krajinou Európy, ktorú zasiahla koronavírusová kríza – zaznamenalo celkovo takmer 254 000 prípadov ochorenia COVID-19 a vyše 35 000 úmrtí.  

- Reklama -