Babiš: EÚ by mala Bielorusov povzbudiť, aby urobili revolúciu “model november 1989”

0
Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR

Český premiér Andrej Babiš chce, aby Európska únia Bielorusov povzbudila do realizácie revolúcie, aká sa v roku 1989 uskutočnila v bývalom Československu. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server Novinky.cz a premiér Babiš na Twitteri.

„V Bielorusku sa nesmie stať to, čo u nás v roku 1968,” napísal Babiš na Twitteri. Európska únia musí byť podľa jeho vyjadrení “akčná” a musí Bielorusov povzbudiť, aby sa nebáli realizovať zamatovú revolúciu “model november 1989”. Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a pobaltské krajiny musia podľa Babiša v súvislosti so situáciou v Bielorusku “hrať svoju rolu”.

Podľa šéfa zahraničného výboru českého Senátu Pavla Fischera by Česká republika mala podporovať bieloruský exil. Fischer vo vysielaní televízie CNN Prima News takisto uviedol, že bieloruské prezidentské voľby vzhľadom na okolnosti nie je možné uznať.

Stúpenci bieloruskej opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované.

Prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Lukašenko je na čele krajiny od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa oficiálnych údajov desať percent hlasov.

Lukašenko svojich podporovateľov na nedeľňajšom zhromaždení v Minsku vyzval, aby bránili nezávislosť krajiny. V bieloruskom hlavnom meste sa opäť zišli i opoziční demonštranti, ktorí zorganizovali pochod.

V Českej republike sa v nedeľu majú uskutočniť dva protesty na vyjadrenia solidarity s demonštrantmi v bieloruských mestách. Zhromaždenia sa budú konať na Staromestskom námestí v Prahe a na Dominikánskom námestí v Brne o 18.00 h.

- Reklama -