VLK má pripravených 11 projektov na vyhlásenie súkromných prírodných rezervácií

0
Snímka z prác v lesoch pohoria Čergov. Foto: TASR

Lesoochranárske zoskupenie (LZ) VLK má pripravených 11 projektov na vyhlásenie nových súkromných prírodných rezervácií. Má tiež pripravený návrh na rozšírenie prírodnej rezervácie Vlčia z 21 na 210 hektárov. Pre TASR to uviedol Juraj Lukáč z LZ VLK.

„Vo všetkých rezerváciách budú predmetom ochrany prirodzené procesy a nie jednotlivé druhy živočíchov alebo rastlín,” podotkol Lukáč. VLK je vlastníkom dvoch súkromných prírodných rezervácií, a to Vlčia v pohorí Čergov a Rysia v Strážovských vrchoch.

„Okrem už vyhlásených rezervácií VLK vlastní pozemky v ich blízkosti, ktoré ešte neboli vyhlásené za prísne chránené územia, a naďalej pokračuje vo výkupe takýchto území,” priblížil Lukáč.

Združenie plánuje všetky pozemky, ktoré má vlastníctve, vyhlásiť za prírodné rezervácie s najvyšším stupňom ochrany.

„VLK pristúpil k vyhlasovaniu súkromných prírodných rezervácií, pretože na Slovensku neexistovali územia, v ktorých človek nezasahuje,” povedal Lukáč. Dodal, že ich cieľom je, aby sa na desiatich percentách územia Slovenska nerobilo nič.

Proces vyhlasovania súkromných chránených území je podobný ako pri iných chránených územiach. Vyhlasovacím orgánom súkromných chránených území je okresný úrad v sídle kraja, a nie vláda. Súkromnému chránenému územiu sa priraďuje stupeň ochrany podľa toho, akú ochranu územie vyžaduje a pre akú sa vlastník rozhodne. Označenie územia zabezpečuje vlastník pozemku na svoje náklady. Za vyhlásenie by sa nemalo nič platiť.

- Reklama -