USA – Čína: rokovania o prvej fáze obchodnej dohody sa odložili

0
Archívna snímka zo stretnutia USA a Číny. Foto: TASR

Rokovania na vysokej úrovni medzi USA a Čínou o stave prvej fázy obchodnej dohody, ktoré sa mali uskutočniť v sobotu (15. 8.), boli odložené. Uviedli to americké médiá s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

Dôvodom odkladu majú byť “problémy s plánovaním”. Žiadny nový dátum videokonferencie zatiaľ nebol dohodnutý.

Americký obchodný zástupca Robert Lighthizer a minister financií Steven Mnuchin údajne plánovali videokonferenciu s čínskym vicepremiérom Liou Cheom 15. augusta, šesť mesiacov po tom, ako prvá fáza obchodnej zmluvy nadobudla platnosť.

Dohoda, ktorú obe strany podpísali v januári, zahŕňa aj „kontrolu“ jej plnenia každých šesť mesiacov.

Podpis dohody priniesol čiastočné prímerie v obchodnom spore dvoch najväčších svetových ekonomík. Washington pritom v rámci dohody prinútil Peking zaviazať sa k dovozu ďalších amerických výrobkov za 200 miliárd USD (169,30 miliardy eur) počas dvoch rokov, a to od automobilov cez stroje, ropu až po poľnohospodárske výrobky.

To však bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu, ktorá zastavila nákupy týchto produktov.

Predstavitelia oboch strán spolu naposledy diskutovali o dohode začiatkom mája.

Americký prezident Donald Trump však v uplynulých týždňoch vystupňoval rétoriku proti Číne pred očakávaným tvrdým bojom o svoje znovuzvolenie v novembri. To vyvoláva otázky o osude dohody, ako aj jej druhej fázy.

Podľa analytikov mal výsledok sobotných rozhovorov naznačiť, či sú obe strany ochotné pokračovať v nich alebo sa ich vzťahy budú ďalej zhoršovať.

- Reklama -