VIDEO Nákup stíhačiek F-16 prebehol v poriadku, skonštatoval Úrad pre verejné obstarávanie. Tender postúpil na ďalšiu kontrolu na Najvyšší kontrolný úrad

0
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zastavil kontrolu vo veci nákupu stíhačiek F-16, jej výsledky postupuje na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR a počká si na závery úradu. Vo štvrtok o tom informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Úrad podľa Hliváka v súvislosti s uplatnením výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní zo strany Ministerstva obrany (MO) SR nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Hlivák dodal, že predchádzajúce vedenie ministerstva postupovalo pred úradom mimoriadne netransparentne, pričom poskytovalo úradu zmätočné informácie. “Ministerstvo obrany úradu od začiatku deklarovalo, že postupuje mimo zákona o verejnom obstarávaní, a teda podľa výnimky zo zákona. Rovnako deklarovalo, že na daný nákup sa vzťahuje režim utajenia, a tak úrad nie je oprávnený tento nákup kontrolovať,” vysvetlil. ÚVO sa podľa Hliváka obrátil aj na Európsku komisiu, ktorá skonštatovala, že je kompetentný a aj povinný v tejto veci konať. Podľa šéfa úradu MO neposkytovalo úradu súčinnosť ani po začatí kontroly. Vzhľadom na to, že ministerstvo nedoručovalo potrebnú dokumentáciu, dal ÚVO rezortu celkovo päť pokút. Hlivák skonštatoval, že po nástupe nového vedenia začalo ministerstvo poskytovať úradu súčinnosť.

Netransparentný postup ministerstva k úradu však podľa Hliváka nemal vplyv na výsledok verejného nákupu. Šéf ÚVO priblížil, že úrad neskúmal ani nemohol skúmať opodstatnenosť nákupu, napríklad, či dohodnutá cena za nákup je pre MO skutočne výhodná, keďže za pravdivosť záverov vyplývajúcich z analýzy zodpovedá ministerstvo.

“Vzhľadom na uvedené úrad dnešným dňom výsledky výkonu dohľadu v danom prípade postupuje na Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý v rámci svojej pôsobnosti kontroluje hospodárenie s prostriedkami rozpočtov, ktoré podľa zákona schvaľuje Národná rada SR alebo vláda,” povedal Hlivák. “V tejto chvíli si počkáme na závery NKÚ a následne je možné zvoliť ďalší postup vo veci,” dodal.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvé štyri stíhačky by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023. Súčasťou zmluvy je aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. MO SR v súčasnosti rokuje s americkou stranou o prerozdelení splátok.

vo videu Miroslav Hlivák, predseda NKÚ zdroj: TASR

- Reklama -