Bielorusko: Stovky ľudí piaty deň protestujú proti voľbám; zadržali už 6700 osôb

0
Ozbrojení policajti blokujú demonštrantov počas masového zhromaždenia po prezidentských voľbách 11. augusta 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí sa vrátili do ulíc bieloruského hlavného mesta Minsk aj vo štvrtok ráno a protestovali už piaty deň po sebe proti prezidentským voľbám, ktoré označujú za zmanipulované, a proti policajnému násiliu na povolebných protestných zhromaždeniach. Vo voľbách znovu oficiálne zvíťazil dlhoročný autoritársky líder krajiny Alexander Lukašenko, čo opozícia vyhlásila za podvod. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a AFP.

 V niekoľkých oblastiach Minska vytvorili veľké skupiny ľudí dlhé “reťaze solidarity”. V juhozápadnej časti mesta sa zhromaždilo vyše 100 žien nesúcich kvety a portréty svojich milovaných, ktorých bezpečnostné zložky zadržali na protestoch. Práve v tejto časti mesta policajti v predchádzajúci večer strieľali gumovými projektilmi do ľudí stojacich na balkónoch, kde skandovali heslá a búchali.

Polícia v predchádzajúci, štvrtý deň protestov proti výsledkom volieb zadržala 700 ďalších ľudí. “Približne 700 osôb bolo zadržaných za účasť na ilegálnych hromadných akciách,” uviedlo v stredu večer ministerstvo vnútra vo vyhlásení; celkový počet zatknutých demonštrantov teda stúpol od nedele na 6700.

“Bielorusi vidia podlú tvár tejto vlády. Hádala som sa s manželom a hlasovala som za Lukašenka. A nakoniec som sa dožila tohto – teraz nemôžem nájsť svojich príbuzných vo väzniciach,” povedala Valentina Čajlytková (49), ktorej manžela a syna zadržali na protestoch v nedeľu. Čajlytková stále nemá žiadne informácie o mieste ich pobytu.

Tisíce ľudí sa zhromažďujú po celom Bielorusku už od nedele a požadujú prepočítanie hlasov odovzdaných vo voľbách, v ktorých podľa ústrednej komisie oficiálne zvíťazil so ziskom 80 percent hlasov prezident Lukašenko a jeho hlavná opozičná súperka Sviatlana Cichanovská získala iba desať percent hlasov.

Polícia postupuje pri rozháňaní protestov agresívne a používa obušky, ohlušujúce granáty, slzotvorný plyn a gumové projektily. V pondelok zahynul v Minsku jeden protestujúci, ktorému explodovalo v ruke jeho výbušné zariadenie. Množstvo ďalších ľudí utrpelo počas demonštrácií zranenia.

Rozhlasová stanica Slobodná Európa v Bielorusku informovala, že ďalší muž po zadržaní políciou zomrel v nemocnici v meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska.
Násilné zásahy proti protestujúcim vyvolali ostrú kritiku na Západe, pripomenula agentúra AP.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyhlásil, že 27-členná Únia prehodnotí svoje vzťahy s Bieloruskom a zváži “opatrenia proti ľuďom zodpovedným za zaznamenané násilie, nespravodlivé zatýkanie a falšovanie výsledkov volieb”.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompe uviedol, že voľby v Bielorusku neboli “slobodné ani spravodlivé”, a vyzval tamojšiu vládu, aby sa zdržala násilia proti pokojným protestujúcim.

- Reklama -